Bruikbare tips

Zout, het geheime ingrediënt om het beter te bewaren (en te voorkomen dat het te veel vocht opneemt in het zoutvaatje)

13views

Door simpelweg een eenvoudig ingrediënt dat we al in de keuken hebben toe te voegen aan het zoutvaatje, kun je voorkomen dat het zout gaat klonteren.

Heb je ooit het zoutpotje geopend en je kruiden samengeperst in één blok? Dit onaangename gevoel wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van vocht in de keuken, dat overal neerslaat – zelfs in het zoutvaatje.

Zout is een stof die vocht uit de lucht kan opnemen. (daarom wordt het vaak gebruikt in kasten of schoenendozen), maar deze voordelige eigenschap kan veranderen in een ongemak dat ons verhindert ons eten te bereiden.

Als we de luchtvochtigheid thuis niet kunnen controleren en geen zin hebben om te investeren in de aanschaf van een zoutvaatje (er zijn er op de markt, zowel online als in huishoudwinkels), hoe kunnen we dan zoutklontering voorkomen?

Gelukkig is er een ‘grootmoedersmiddeltje’ waarmee we zoutophoping kunnen voorkomen door een heel goedkoop ingrediënt te gebruiken dat al in huis aanwezig is: de rijst.

Rijst in het zoutvaatje

Rijst is niet alleen voedsel met duizend heilzame eigenschappen voor ons organisme, is ook in staat om vocht en geuren te absorberen – Daarom wordt aanbevolen om er altijd een zakje van te bewaren in kasten, lades of de voorraadkast.

Maar dit graan kan ook het geheime ingrediënt in ons zoutvaatje zijn om een einde te maken aan het ongelukkige probleem van het bevochtigen van keukenzout.

Door een paar rijstkorrels in het zoutvaatje te doen, werkt de rijst als een absorberend middeldoor vocht op te vangen en het zout in zijn korrelvorm te houden, waardoor het risico op verstopping wordt voorkomen.

Hoe je rijst kunt gebruiken om vocht tegen te gaan

Als het vochtprobleem in onze flat zich niet beperkt tot het zoutvaatje, maar ook andere delen van het huis betrekt en beschadigtkan rijst ons opnieuw te hulp schieten.

We maken katoenen zakken klaar (we kunnen favoriete zakken ‘recyclen’ of ze gemakkelijk maken van oude lakens) gevuld met rijst die we kunnen verrijken met een paar druppels essentiële olie naar keuze voor een parfumerende werking.

We leggen de zakjes in lades of bakken waar we gereedschap of metalen voorwerpen in bewaren, zodat ze vocht absorberen en roest, dat ze zou kunnen beschadigen, voorkomen.

We kunnen een zakje geparfumeerde rijst zelfs in onze kledingkast, in de linnenladen of in de schoenenkastDit heeft het dubbele effect van het absorberen van vocht dat onze kleding kan beschadigen en het elimineren van onaangename geurtjes.

Wilt u ons nieuws niet missen?

We raden ook aan: