Bruikbare tips

Zo was ik aardbeien: mijn trucs om pesticiden te verwijderen

15views

Ook dit jaar hebben aardbeien de toppositie ingenomen op de Dirty Dozen lijst, een van de favoriete vruchten van de Italianen is bevestigd als het meest met pesticiden vervuilde fruit.

Dus wat moeten we doen? Moeten we een lekker schaaltje aardbeien met citroen opgeven? Nee, zeker niet, aardbeien brengen immers veel voordelen met zich mee, ze zijn rijk aan vitamine C, foliumzuur (B9), mangaan en kalium, en antioxidanten die bijdragen aan de algehele gezondheid van het hart. Idealiter zouden we onze aankopen moeten richten op aardbeien die biologisch zijn en waarvan de herkomst bekend is.

Het kan echter ook enorm helpen om aardbeien goed te wassen en te desinfecteren. Laten we eens kijken hoe.

Houd allereerst dit in gedachten: aardbeien moeten alleen worden gewassen als ze op de dag zelf worden geconsumeerd. Was de aardbeien niet van tevoren, want door het vocht zullen de aardbeien sneller bederven.

Was de aardbeien met een mengsel van azijn of rode wijn

Om de aardbeien goed te wassen en schoon te maken, leg je alleen de aardbeien die je van plan bent op te eten ongeveer 10 minuten in een kom gevuld met een glas azijn verdund met twee glazen water, en spoel je ze daarna voorzichtig een voor een af om sporen van pesticiden, eventueel ongedierte of grondresten te verwijderen. Je kunt hetzelfde doen met rode wijn. Dankzij de alcoholzuursamenstelling van wijn en azijn worden alle onzuiverheden verwijderd.

Aardbeien wassen met water en zuiveringszout

Maak een mengsel van water en zuiveringszout, we raden een eetlepel per liter water aan, laat het oplossen en laat de aardbeien dan ongeveer 15 minuten weken. Nu hoef je de aardbeien alleen nog maar één voor één af te spoelen, waarbij je het steeltje pas na het wassen verwijdert, zodat er geen schadelijke stoffen in het fruit dringen.

Was de aardbeien met water en zout

Om zowel pesticiden als muggen en insecten te verwijderen, kun je verse aardbeien ook spoelen in zout water. Los een theelepel zout op in elk kopje lauw water en laat het afkoelen voordat je de aardbeien toevoegt. Laat het fruit een paar minuten weken en spoel het dan af onder koud stromend water.

Wil je ons nieuws niet missen?

Lees al onze artikelen over aardbeien: