Tuin

Zo veranderen Spaanse tuiniers de kleur van hortensia’s. Wat kun je doen om roze of felblauwe hortensia’s te krijgen?

12views

Tips, Tuin,


12.5.2024 Redactie Passie in jezelf (Foto: pexels.com/CECILE HOURNAU). Hortensia’s behoren tot de mooiste sierplanten. Geen wonder dat je deze prachtige bloemen in veel tuinen kunt vinden. Sommigen vragen zich misschien af waarvan…

12.5.2024 Editorial Passie in jezelf (Foto: pexels.com/CECILE HOURNAU).

Hortensia’s behoren tot de mooiste sierplanten. Geen wonder dat je deze prachtige bloemen in veel tuinen kunt vinden. Sommigen vragen zich misschien af waar de kleur van hortensia’s van afhangt. Het blijkt dat als je het antwoord op deze vraag weet, het mogelijk is om de kleur van deze bloemen te veranderen. Spaanse tuiniers weten de weg. Kijk welke het is.

De hortensia is een sierheester die oorspronkelijk uit Azië komt. Ze worden gekenmerkt door hun ongewone gepiekte bloemen, die vaak bijna bolvormig zijn. Een tuin vol bloeiende hortensia’s is zeker adembenemend. Het kweken van deze struiken is niet moeilijk. Daarom zijn ze ook populair bij beginnende tuiniers.

Waar hangt de kleur van hortensiabloemen vanaf? Het blijkt dat de kleur van bloemen voornamelijk afhangt van de pH van de grond. Het aluminium- en ijzergehalte van het substraat is ook belangrijk. Het is echter belangrijk om te weten dat dit niet geldt voor witte hortensia’s. In hun geval zal een verandering in de bodemomstandigheden er niet voor zorgen dat ze een andere kleur krijgen.

Als je weet waar de kleur van een hortensia van afhangt, kun je proberen om de kleur van de bloemen van die plant te veranderen. Je hoeft alleen maar de juiste methoden te gebruiken om de reactie van het substraat te beïnvloeden. Spaanse tuiniers gebruiken onder andere kalk of aluminiumsulfaat.

Voordat je iets doet, is het handig om te weten wanneer de beste tijd is om de kleur van hortensia’s te veranderen. Het blijkt dat het hele proces minstens twee maanden voor de bloei moet plaatsvinden. Het is een goed idee om nog eerder te beginnen met bleken, al is het maar in maart.

Je kunt kalk of aluminiumsulfaat gebruiken om de kleur van hortensia’s te veranderen.
Foto: shutterstock/migueldc

Het is belangrijk om op te merken dat het verkleuring van jonge hortensia’s beter kan worden voorkomen. We hebben het hier over een- en tweejarige planten. Oudere struiken kunnen zonder problemen worden behandeld.

Als je wilt dat de hortensia roze wordt, moet je haar een alkalisch substraat geven, d.w.z. een substraat met een hogere pH. Gebruik hiervoor specifieke preparaten die helpen om de pH te verhogen. Deze omvatten meststoffen die calcium bevatten.

Met dit type behandeling moet je voorzichtig te werk gaan. In het geval van hortensia’s kan een te hoge pH-waarde van de grond leiden tot een verhoogde vatbaarheid voor bepaalde ziekten. Dit resulteert vaak in een verminderde ontwikkeling van de plant. Om dit te voorkomen, wordt aanbevolen om lakmoespapier te gebruiken om de pH-waarde van de bodem te controleren en deze binnen het juiste bereik te houden..

Als je wilt dat je hortensia blauw wordt, moet je de grond aanzuren. Selecteer hiervoor aluminiumsulfaatdat onder andere door Spaanse tuiniers wordt gebruikt. Dit preparaat helpt om de reactie van de grond te verminderen.

Een andere manier om de grond aan te zuren is met behulp van een 1:10 oplossing van azijn en water. Zo’n zelfgemaakt preparaat zal de bodemreactie verminderen en hortensia’s zullen blauw bloeien.

Je kunt calciummeststof gebruiken om hortensia’s roze te laten bloeien.
Foto: shutterstock/Lux pictura

Redactie Passie in jezelf.

Zo kun je een bevroren hortensia snel redden. Eén eenvoudige behandeling

Ik rooster ze in de oven en vermaal ze in een blender. De hortensia komt tot leven na slechts één batch