Bruikbare tips

Zo bespaar je tijd, geld en stress: 3 tips om op te ruimen (als een echte professional)

8views

April, tijd voor renovatie en opruimen: hier zijn drie tips om van het overbodige af te komen en ons leven op orde te brengen (echt waar)

De komst van de lente brengt altijd een wind van nieuwheid, van vernieuwingHet is een tijd waarin de natuur ontwaakt, het klimaat milder wordt en een aangenaam verlangen naar lichtheid ons doordringt.

Geen wonder dus dat we tijdens de beruchte ‘seizoenswisseling’ de neiging hebben om ons te ontdoen van al die kleding, accessoires en andere zaken die we niet meer nodig hebben. die niet langer aansluiten bij onze gevoelighedendie niets meer zijn dan ballasten die onze lichtheid op de een of andere manier verzwaren.

We hebben het al gehad over de praktijk van het opruimen en het belang van dit ware ‘ritueel van loslaten’ om weer orde en rust te krijgen in de geest en in onze omgeving.

Het begin van de lente is de ideale tijd om dingen uit ons leven te verwijderen die we niet langer nodig hebbenmaar hoe doen we dat op de juiste manier?

Hier is drie tips van de opruimdeskundigen die ons kunnen helpen onze eerste stappen te zetten in deze revolutionaire praktijk, die ons helpt ons te ontdoen van het overbodige om te leven met wat er echt toe doet.

Lees ook: April, maak ruimte voor het nieuwe: de juiste dagen voor decluttering en ruimte opruimen

Klein beginnen

Als we beginnen met opruimen, is de motivatie hoog en willen we ons hele bestaan omgooien, maar het in één keer aanpakken van zo’n grote taak kan ons verlammen.

We weten niet waar we moeten beginnen en hoe we verder moeten, en we lopen het risico dat we niets doen, vastzitten in wat ons een onmogelijke missie lijkt.

Ons advies is om geleidelijk opruimenstap voor stap. Laten we beginnen met een kleine ruimte in ons huis waar we geen aandenkens of kostbare voorwerpen bewaren en weten dat we niet gedwongen worden moeilijke beslissingen te nemen tussen weggooien of houden.

Het kan een waslade zijn, een kastdeur in de badkamer of zelfs een kastje in de keuken: op deze plekken hoeven we misschien alleen maar overjarige of bedorven producten weg te gooien en het goed op te ruimen.

Als we eenmaal vertrouwen hebben gekregen in de praktijk van het opruimen, kunnen we onze aandacht richten op plaatsen waar rommel onze routine het meest verstoort – zoals het bureau, de kast of de schoenenkast.

Lees ook: De truc om overbodige spullen weg te doen en je goed te voelen over jezelf

Vraag jezelf altijd af waarom

We kunnen vastbesloten zijn om een opgeruimder huis te willen, maar we kunnen er maar niet achter komen wat we weg moeten doen en waar we meer ruimte aan moeten geven: als we voor het eerst gaan opruimen is het normaal om je verward en verloren te voelen.

Om weer helder te worden, moeten we ons altijd afvragen wat het doel, de bestemming van een bepaalde plaats is en alles elimineren wat niet bij die bestemming past.

Laten we een voorbeeld nemen. De kledingkast in onze slaapkamer wordt gebruikt om kleding en accessoires in op te bergen: als we gewend zijn om er een doos met prullaria of andere voorwerpen in op te bergen, dan past dat niet bij het doel van dit meubelstuk, maken we een fout.

We leren elke plek en het beoogde gebruik ervan te respecteren, door alles wat er niet mee te maken heeft te elimineren.

Lees ook: 4-boxmethode: de onfeilbare manier om je huis en je leven op orde te brengen

Maak een onderhoudssysteem

We zijn erin geslaagd om elk hoekje en gaatje van ons huis uit te zoeken, door voorwerpen die niet meer bij ons leven passen te verwijderen en op te ruimen wat overblijft. Geweldig, maar hoe lang kan deze onberispelijke ordening blijven bestaan?

Dat hangt van ons af, van onze goede wil en vooral van een paar kleine dingen. onderhoudsgewoonten waarmee we deze orde lange tijd kunnen handhaven – in ieder geval tot de volgende opruimbeurt.

Om het huis opgeruimd te houden, is het essentieel om ‘systemen’ te creëren die voorkomen dat we dezelfde dingen laten ophopen:

  • elk voorwerp – zelfs het kleinste, zoals een oplader voor je mobiele telefoon of plakband – moet worden opgeruimd. moet zijn plaats hebbenOp deze manier weten we waar we alles moeten laten aan het einde van elk gebruik en creëren we geen afzettingen in huis.
  • de regel “één in één uit“kan heel nuttig zijn om te voorkomen dat dingen zich opstapelen: als we besluiten een nieuw object te kopen (jurk, sieraad, pot, boek…), moeten we bereid zijn een oud object weg te doen.
  • we beschouwen elke ruimte als een vuilnisbak: we wachten niet tot hij overloopt om hem te legen en op te ruimen
  • we nemen de 2-minutenregelaan het einde van elk van onze activiteiten (als we klaar zijn met afwassen, werken, make-up opdoen, studeren…), besteden we twee minuten aan het opruimen van de ruimte waarin we zijn geweest, zodat deze opgeruimd is en klaar voor de volgende keer.

Wil je ons nieuws niet missen?

We raden ook aan: