Tuin

Zelfgemaakte mest zonder pesticiden is een redder in nood voor bloemen. Eenvoudig, goedkoop en toch zo effectief

9views

Ecologie, Tuin,


12.5.2024 Redactie Passie in jezelf (Foto: shutterstock/Kinga). Gaan je planten dood door over- of onderbemesting? Maak deze eenvoudige meststoffen thuis met ingrediënten uit je keuken! Planten in tegenstelling tot…

12.5.2024 Editorial Passie in jezelf (Foto: shutterstock/Kinga).

Gaan je planten dood door over- of onderbemesting? Maak deze eenvoudige meststoffen thuis met ingrediënten uit je keuken! Planten kunnen, in tegenstelling tot wij mensen, hun behoeften niet uitdrukken, dus is het belangrijk om ze zo goed mogelijk te verzorgen.

Gaan je planten dood door te veel of te weinig bemesting?
Foto: shutterstock/Kinga

De bodem is een belangrijk element voor de groei van planten omdat het de plek is waar planten hun voedingsstoffen en voeding vandaan halen. De bodem is voor planten wat voedsel is voor ons mensen. Daarom fungeert het bemesten van de bodem als een toevoer van voedingsstoffen. Zie het als een gezond, uitgebalanceerd dieet wanneer je lichaam voedingsstoffen tekort komt. Hier zijn een paar gemakkelijk te maken meststoffen.

Net zoals wij mensen graag eieren eten als ontbijt omdat ze een goede bron van calcium en kalium zijn voor ons lichaam, kunnen onze planten er ook van profiteren. Het calcium in eierschalen helpt planten een sterke celstructuur op te bouwen. Om eierschalen te gebruiken, verwijder je de inhoud binnenin het ei, maak je de schalen schoon en plet je ze goed. Vervolgens de geplette schalen gelijkmatig over de bovenste laag aarde.

Na het maaien kun je het gemaaide gras gebruiken als meststof voor binnen- en buitenplanten. Verrassend genoeg is maaisel bevat de meest benodigde macronutriënten zoals stikstof, fosfor en kalium. Verspreid het maaisel gelijkmatig over de onderste grondlaag en bedek het met aarde.

Bananenschillen, rijk aan fosfor en kalium, helpen planten versterken.
Foto: shutterstock/JIANG HONGYAN

We hebben altijd de neiging om bananenschillen weg te gooien zonder te beseffen dat ons tuintje ze het hardst nodig heeft. Bananenschillen, rijk aan fosfor en kalium, helpen planten om sterker te worden, versnellen de fruitproductie en beschermen ze tegen ziekten. Dus de volgende keer dat je een banaan eet, bewaar de schil dan voor het maken van meststof voor je tuin.

Redactie Passie in jezelf.

De beste natuurlijke meststoffen voor frambozen. Tijdens het seizoen zullen de struiken vruchten dragen

Meststof van bananenschillen. Voedt planten en verdrijft bladluizen