Bruikbare tips

Zelfgemaakt mondwater van kruidnagel, munt en kaneel

6views

Klassiek mondspoelingen bevatten triclosan – een antibacteriële stof die hormonale veranderingen kan veroorzaken, het immuunsysteem kan beschadigen en ervoor kan zorgen dat het lichaam resistent wordt tegen antibiotica. De meelide in mondspoelingen is mogelijk kankerverwekkend. De antibacteriële stof chloorhexidine in mondspoelingen verhoogt de bloeddruk en veroorzaakt ook verkleuring van de tanden.

Do zelfgemaakte mondspoelingen voegen we geen alcohol toe, die de mond uitdroogt en irriteert. Uit een onderzoek uit 2015, gepubliceerd in het European Journal of Cancer Prevention, bleek zelfs dat gewone mondspoelingen alcohol bevatten, waardoor kankerverwekkend aceetaldehyde in de mond ontstaat. Dit verhoogt de het risico op mond- en keelkanker. Naast het feit dat zelfgemaakte mondspoelingen gezondheidsvoordelen, ze zijn ook veel goedkoper dan hun commerciële tegenhangers.

Kruidnagel

Het eerste belangrijke ingrediënt in het mondwater van vandaag is kruidnagel, of beter gezegd de etherische olie die ervan wordt gemaakt. Kruidnagelolie bevat een verbinding genaamd eugenolwat een prachtig antiseptisch middel is dat de tanden beschermt. Eugenol heeft sterke antibacteriële eigenschappen tegen mondbacteriën en tandvleesaandoeningen. Dit werd aangetoond in een onderzoek uit 2011. Het heeft ook verbazingwekkende schimmelwerende eigenschappen. Eugenol is kankerverwekkend en verlicht tandpijn.

Kaneel

Kaneel heeft ook uitstekende antibacteriële eigenschappen. Bovendien helpt het de mondholte te genezen en verlicht het ontstekingen in de mond.

Pepermunt

Ook pepermunt heeft een groot aantal antiseptische, antibacteriële, antimicrobiële en antivirale eigenschappen. Een onderzoek uit 2013 bevestigt de effecten van essentiële olie van pepermunt als een effectieve antiseptische oplossing tegen orale bacteriën. Pepermuntolie bevordert speekselvorming. Een droge mond veroorzaakt een slechte adem. Deze olie is vooral nuttig voor mensen die last hebben van een droge mond door regelmatig gebruik van alcoholrijke commerciële mondspoelingen.

Hoe maak je zelfgemaakt kruidnagel mondwater?

  • 1 kopje water
  • 1 theelepel hele kruidnagels
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 4 druppels essentiële pepermuntolie
  • fijne zeef of doek om te zeven
  • pot
  • kom
  • mondspoelfles

Mondwaterproductie:

Giet water in de pot. Voeg de kruidnagels en kaneel toe aan een pot water. Breng aan de kook. Haal van het vuur en laat tien minuten afkoelen. Zeef het dan meerdere keren door een zeef of doek. Giet het mengsel in de voorbereide fles. Voeg tot slot 4 druppels pepermuntolie toe. Sluit af. Schud lichtjes en zet in de koelkast. Gebruik het zelfgemaakte mondwater twee keer per dag. In de koelkast is het 5-7 dagen houdbaar.

Als je je zorgen maakt over slechte ademkun je twee druppels oregano-olie aan je mondwater toevoegen. Oregano-olie is een natuurlijke stof die halitose voorkomt. Als je worstelt met tandplakVoeg dan twee druppels tijmolie toe aan je mondwater. Tijmolie bevat thymol, dat antiseptische eigenschappen heeft. Op het verminderen van ontstekingen van het tandvlees en de tanden voeg een druppel mirreolie toe.

Auteur.

Zelfgemaakt mondwater van kruidnagel, munt en kaneel. Mondwater uit de winkel bevat veel ongezonde chemicaliën. Zelfgemaakt mondwater is helemaal natuurlijk.