Alle artikelen

Ze halen al je spaargeld van de bank. In Tsjechië hebben oplichters een nieuwe truc gevonden om de ene rekening na de andere leeg te halen. Het werkt 100%

13views

Het is een heel vreemde situatie. Terwijl er enige tijd geleden een beveiligingsprobleem aan de kant van de bank kan zijn geweest waarbij geld verloren is gegaan. Bijvoorbeeld wanneer een handtekeningpatroon verkeerd werd geïnterpreteerd, etc. Maar tegenwoordig is alles perfect beveiligd en hebben de verschillende jokers dus geen schijn van kans.

Ik krijg er de kriebels van

Maar ze ontdekten al snel dat de zwakste schakel in de keten de klanten zelf zijn. Ongelooflijk, het is van hen dat account login details en alle noodzakelijke bevestigingen kunnen worden verkregen als op een presenteerblaadje.

Hiervoor worden allerlei manipulatietechnieken en moderne technologieën gebruikt. Je hoeft niet eens een oudere of een minder ervaren gebruiker te zijn. Iedereen kan voor de gek worden gehouden, want de zwendel is zo geavanceerd en geraffineerd dat het heel moeilijk is om ze te detecteren.

Vooral de laatste tijd is er een echt heel effectieve manier die leidt tot het aftappen van geld van de rekeningen van klanten. “Ik werd gebeld door een man die zich voorstelde als een medewerker van Česká spořitelna. Ik weet heel goed dat hij het op die manier probeert, dus ik controleerde het nummer en het klopte. Het stond zelfs zo op mijn telefoon,” vertelt de vijfendertigjarige Johana haar verhaal. “Hij klonk heel dringend en zei dat iemand blijkbaar misbruik had gemaakt van mijn account, waar ik begrijpelijkerwijs van schrok. Hij bood echter meteen een oplossing, waar ik op dat moment blij mee was. Hij zei dat hij me onmiddellijk een link zou sturen om in te loggen.

Toen ze op de link klikte, verscheen er een pagina die er vrijwel identiek uitzag als haar banklogin. Of beter gezegd, het was iets anders en gebaseerd op een oudere versie, maar dat zou je je op dat moment niet realiseren. “Dus ik vulde alles in en bevestigde wat dingen met mijn telefoon. En toen begonnen er dingen te gebeuren. Transacties van tienduizenden kronen verlieten de rekening,” zegt mevrouw Johana.

Het geld is onherroepelijk weg

Toen pas realiseerde ze zich wat een perfecte hut ze voor haar hadden gemaakt. Natuurlijk nam ze contact op met de bank om te zien of er een kans was om het geld terug te krijgen, maar het was onherstelbaar verdwenen. In zulke gevallen kan helaas bijna honderd procent van het geld niet worden teruggevorderd van de persoon die het verloren heeft.

Maar hoe verdedig je jezelf tegen zoiets? De fraudeurs slaagden er immers in om het telefoonnummer van de bank te simuleren, waarbij het ook nog maar de vraag is hoe zoiets überhaupt kan gebeuren in Tsjechië. Vervolgens konden ze een getrouwe kopie van mobiel bankieren in elkaar zetten.

Lees ook:

Er is echter één optie en die kun je bij de meeste banken in Tsjechië gebruiken. Als een medewerker van je bank contact met je opneemt, vraag hem dan om je authenticatie naar je mobiele app te sturen. Dit kan de identiteit verifiëren en de veiligheid aan beide kanten garanderen.

Foto: Shutterstock