Tuin

Wie in Tsjechië deze plant in zijn tuin heeft groeien, zit in de problemen. Ze krijgen meteen een fikse boete.

8views

Het maakt echt niet uit wat je in je tuin kweekt of wat er in je tuin groeit. Hoewel het jouw eigendom is en je er in zekere zin kunt doen wat je wilt, zijn er regels die je niet mag overtreden. En in dit geval is het zeker niet bijvoorbeeld cannabis, wat waarschijnlijk het eerste is wat je zou raden als een verboden plant.

Wat groeit hier?

Dit is echt een verraderlijke plant die vanuit de Kaukasus naar ons is gekomen. Het is een extreem invasieve bolhoed. Zijn naam is weerzinwekkend, maar dat is niet alles. Hij arriveerde voor het eerst in Tsjechië aan het begin van de 19e eeuw. Hij wordt twee tot vijf meter hoog en zo’n 2,5 meter breed.

Toen de bolsjewiek voor het eerst hier werd gebracht, beschouwden rijkere families het als een mooie sierplant om in hun tuinen te planten. Maar hij verspreidde zich snel, niet alleen in Tsjechië, maar ook in Europa. Tegen die tijd werd het duidelijk dat het een zeer invasieve soort was die de inheemse flora verdrong.

Maar dat is nog niet alles. Boletus bevat giftige stoffen die blaarvorming, ontstekingen en roodheid veroorzaken bij contact met de menselijke huid. Bovendien, als je van de plant af wilt, is dat niet gemakkelijk en duur.

Hij is zeer winterhard

Haal het niet in je hoofd om een grootbladige roos in je tuin te planten. Zelfs volgens wet nr. 26/2004 Coll., die de plichten van de fytosanitaire inspecteur regelt, moet je je er zo snel mogelijk van ontdoen als hij bij jou in de buurt opduikt. Als je het zelf wilt aanpakken, moet je beschermende kleding dragen. Vergeet niet om de hele plant te verwijderen, inclusief de wortels.

Bolsjewiek is een tweejarige plant, maar dat is slechts het schijnbare voordeel van het geheel. In feite kunnen zijn zaden over meerdere jaren ontkiemen. Wees dus niet verbaasd als hij regelmatig terugkomt, zelfs nadat hij is verwijderd. Het kan drie tot vier jaar duren om hem volledig uit te roeien.

Als je al een distel in je tuin hebt en je hebt hem nog niet verwijderd, zorg er dan in ieder geval voor dat kinderen er niet mee in contact komen. Als ze ermee gaan spelen en bijvoorbeeld aan de stengels gaan trekken, kan dit tot zeer vervelende gevolgen leiden.

Foto: Shutterstock, Bronnen: , ,