Tuin

Wie een tuin heeft, krijgt dit jaar 100.000 kronen van de staat. Tsjechen hebben geen idee en het geld zal worden verspild

7views

Mensen in Tsjechië raken er langzaam aan gewend dat ze steeds meer geld moeten betalen aan de staat, wat zeker niet prettig is. Aan de andere kant hebben ze echter ook recht op een hele reeks toelagen en subsidies die hen een heleboel geld kunnen opleveren.

Het is geen klein bedrag

Natuurlijk hebben veel mensen een hekel aan subsidies omdat ze de vrije markt en de economie verstoren. Dit is duidelijk waar en het is beter om de hoeveelheid geld die op dit gebied letterlijk door de schoorsteen gaat niet mee te tellen. Aan de andere kant zou het een vergissing zijn om niet te nemen wat de staat aanbiedt en geeft.

Dan hoef je alleen maar uit te zoeken waar je eigenlijk recht op hebt. Op dit moment profiteren degenen die hun huis willen renoveren of verbeteren en energiezuiniger willen maken het meest van subsidies. Zulke mensen kunnen honderdduizenden of zelfs miljoenen kronen ontvangen.

Maar ook mensen die een eengezinswoning hebben en die niet willen renoveren, kunnen aanzienlijke bedragen innen. Het enige wat je nodig hebt is een tuintje, hoe groot het ook is. Dan kun je gebruik maken van een subsidie genaamd de Rainmaker van het Nieuwe Groene Spaarprogramma, tot maximaal 105.000 CZK.

Het relevante gesprek is dat alle eigenaren van bestaande huizen die worden gebruikt voor permanente huisvesting kunnen profiteren van deze subsidie. Dit hoeven geen vrijstaande huizen te zijn, maar ook rijtjeshuizen, die theoretisch als flats kunnen worden beschouwd.

Zonde om hier geen gebruik van te maken

De terugverdientijd van de investering varieert van project tot project. In onze modelvoorbeelden berekenen we de terugverdientijd van het systeem op 20 jaar zonder subsidie en ongeveer 10 jaar met subsidie bij vervanging van het drinkwater uit de kraan voor een normaal huis. We mogen echter niet vergeten dat een van de doelstellingen van het programma de beschikbaarheid van water in droge perioden is,” staat op de website.

Het rendement wordt echter aanzienlijk verminderd door de verstrekte subsidie. Deze wordt in verschillende categorieën verstrekt. In het geval van het hoogste bedrag van 105 000 is het nodig om een systeem op te zetten om niet alleen regenwater te gebruiken, maar ook afvalwater, het zogenaamde grijze water.

Lees ook:

Maar zelfs de bijdrage voor een basissysteem dat alleen op regenwater werkt is de moeite waard, want deze bedraagt 55.000 CZK, waarmee een aanzienlijk deel van de implementatie van een dergelijk project wordt gedekt. Bovendien profiteert u van het feit dat u geen cent meer kwijt bent aan het besproeien van uw tuin.

Foto: Shutterstock