Tuin

Welke groenten kunnen naast aardbeien worden geplant: harmonieuze bedden creëren?

9views

Aardbeien zijn de favoriet van veel tuiniers. De sappige, geurige bessen zijn een welkome traktatie voor kinderen en volwassenen.

Maar voor een overvloedige oogst is het niet alleen belangrijk om aardbeien goed te verzorgen, maar ook om haar buren op het bed te kiezen.

Expert van de online editie “BelNovosti” De expert van de online editie van BelNovosti, een agronoom en landschapsontwerper, vertelde ons wat we in zo’n situatie moeten doen.

Goede buren voor aardbeien

Sommige groentegewassen hebben een gunstig effect op aardbeien: ze beschermen tegen ongedierte, verbeteren de smaak van de bessen en verhogen de opbrengst.

Uien en knoflook zijn betrouwbare beschermers van aardbeien tegen ongedierte. Hun fytonciden weren snuitkevers, slakken en andere ongewenste gasten. Uien en knoflook verbeteren ook de smaak van aardbeien.

Spinazie en sla zijn uitstekende metgezellen voor aardbeien. Ze creëren een gunstig microklimaat door de grond te beschaduwen en vocht vast te houden. Hierdoor kunnen aardbeien beter tegen de zomerhitte en produceren ze een overvloedigere oogst.

Peulvruchten zoals erwten en bonen verrijken de grond met stikstof, wat goed is voor aardbeien. Ze schrikken ook sommige plagen af.

Wortelen en bieten zijn neutrale buren voor aardbeien. Ze concurreren niet met hen om voedingsstoffen en hebben geen invloed op hun groei en ontwikkeling.

Ongewenste buren

Sommige groentegewassen kunnen een negatieve invloed hebben op aardbeien door met hen te concurreren voor voedingsstoffen, water en zonlicht, en door ongedierte aan te trekken.

Passiegewassen zoals tomaten, paprika’s, aubergines en aardappelen worden afgeraden om naast aardbeien te planten. Ze kunnen ziekten overbrengen die gevaarlijk zijn voor aardbeien, zoals phytophthorosis.

Kool is een ongelukkige buur voor aardbeien. Het put de grond uit en kan plagen aantrekken zoals kruisbloemige vlooien.

Komkommers en pompoenen zijn ook niet de beste metgezellen voor aardbeien. Ze hebben vergelijkbare groeiomstandigheden en kunnen met hen concurreren om middelen.

Bedplanning

Bij het plannen van bedden is het belangrijk om niet alleen rekening te houden met de compatibiliteit van gewassen, maar ook met de grootte, rijpheid en groeiomstandigheden van het gewas.

Aardbeien worden het best geplant op zonnige plekken met vruchtbare, goed gedraineerde grond. De afstand tussen de rijen moet voldoende zijn om de planten gemakkelijk te kunnen verzorgen en oogsten.

Let bij het kiezen van buren voor aardbeien op hun hoogte, zodat ze de bessenstruiken niet in de schaduw zetten. Houd er ook rekening mee dat sommige gewassen, zoals uien en knoflook, niet alleen ongedierte kunnen verdrijven, maar ook nuttige insecten, zoals bijen.

Eerder hebben we je verteld wat je in de datsja moet planten om .