Bruikbare tips

We verdienen allemaal vakantie! 6 trucs die ik gebruikte om echt geld te besparen

6views

Geld besparen is een kwestie van (goede) gewoonten die je elke dag moet aannemen: hier zijn enkele tips waarmee je vandaag kunt beginnen

Het vakantieseizoen is voor veel mensen een pijnlijke tijd van het jaar: een paar dagen van huis genieten, met familie of vrienden, is een wens van velen, maar men moet rekening houden met de prijzen van hotels en restaurants, die juist in de zomerperiode stijgen.

De sleutel om van je vakantie te kunnen genieten zonder je zorgen te maken over de centen ligt in goede spaargewoonten voor het hele jaarzodat we de zomer ingaan met genoeg geld om van een paar dagen rust en kalmte te kunnen genieten.

Maar wat zijn deze gewoonten? We hebben er zes geselecteerdJe hoeft ze niet allemaal in je leven te introduceren (of allemaal tegelijk) om de voordelen ervan te kunnen waarderen – onze tips zijn gericht op het creëren van een meer serene relatie met je geld, dat voor te veel mensen een bron van angst en frustratie is. Probeer het zelf, bij mij werkten ze en ik heb in de loop van het jaar een mooi bedrag gespaard om mezelf in de zomer op een paar dagen vakantie te trakteren.

Maak een budget aan het begin van de maand

Hoeveel ons inkomen ook bedraagt, met een goede organisatie kunnen we onze uitgaven betalen en zelfs geld besparen – het gaat erom dat we onze uitgaven plannen zodra ons salaris binnenkomt.

Hiervoor is het handig om een maandelijks uitgavenbudget te maken, waarin de uitgaven worden verdeeld in drie grote categorieën:

  1. behoeftenzijn de zogenaamde ‘vaste kosten’ zoals huur (of hypotheek), afbetalingen voor de auto, schoolgeld, parkeerplaats in de garage, rekeningen van nutsbedrijven, eventuele abonnementen
  2. entertainment: onder deze rubriek vallen uitstapjes, winkelen, vrijetijdsactiviteiten (bioscoop, theater, concerten…), restaurantmaaltijden, boeken en al het andere waar we zonder kunnen.
  3. besparen: de post waarin we het meest geïnteresseerd zijn, d.w.z. dat bedrag (altijd vast of in verhouding tot het maandelijkse inkomen) dat we opzij moeten zetten om een ‘noodfonds’ te creëren of om onze dromen waar te maken.

Laten we ons ons maandelijkse inkomen voorstellen als een taart die in drie delen moet worden verdeeld: 50% van het inkomen moet gaan naar benodigdheden, 30% naar vrije tijd en de resterende 20% naar sparen. Met deze percentages moeten we aan het begin van de maand rekening houden bij het plannen van de komende uitgaven.

Sparen voor een doel

Na het budgetteren hebben we een schatting in gedachten van het bedrag dat we elke maand opzij kunnen zetten – maar waarvoor? Als we geen doel hebben om voor te sparen, verliezen onze inspanningen hun betekenis en zal de standvastigheid verloren gaan.

Wat het doel ook is – de nieuwe auto, de aankoop van een flat, de langverwachte reis, een nieuw huishoudelijk apparaat – het is belangrijk om het altijd voor ogen te houden, vooral wanneer we onszelf financiële offers opleggen of onszelf een paar verwennerijen ontzeggen om het te bereiken.

Lees ook: Het geheim van echt geluk ligt in de hoogte van onze doelen, volgens een onderzoek

Waar gaat het geld naartoe?

De slechte relatie die veel mensen hebben met hun geld komt vaak voort uit het feit dat ze niet weten waar het naartoe gaat.

Mensen geven vaak onbewust geld uit – vooral met creditcards, waarmee we het geld dat wordt uitgegeven niet fysiek kunnen zien – en eindigen met lege zakken zonder dat ze het doorhebben.

De beste manier om te begrijpen waar onze inkomsten naartoe gaan, is om uitgaven bij te houdenEr zijn veel apps waarmee we onze dagelijkse uitgaven kunnen bijhouden, of we kunnen een notitieboekje gebruiken dat we altijd bij ons hebben.

Als we de notities over onze dagelijkse uitgaven nog eens doorlezen, komen we er misschien achter dat koffie in het café elke ochtend een aanzienlijke uitgave is waarop we kunnen besparen, dat we elke dag uit eten gaan moeten vermijden, net als dwangmatig winkelen voor kleding die we niet dragen.

Koop een spaarvarken voor kleingeld

Dit lijkt misschien een onbelangrijke strategie, maar op de lange termijn kan het een groot verschil maken. Laten we een glazen pot nemen en die altijd in het zicht houden – op ons bureau op kantoor of naast het leeggoed op de gangkast.

Wanneer we los kleingeld in onze zakken hebben, stoppen we het terug in de pot: de belofte is om de pot om geen enkele reden te openen totdat hij helemaal gevuld is met kleingeld.

Met dit kleine hulpmiddel zullen we de verleiding laten varen om wisselgeld uit te geven aan de bar of automaaten het bewaren om ons spaardoel te bereiken.

Vast sparen

Als ons maandelijkse inkomen niet vast is, kunnen we ons voorstellen dat we elke week (of elke maand) een gelijk bedrag opzij zetten: het kan twee euro per dag zijn, tien euro per week, honderd euro per maand… het bedrag hangt af van onze economische beschikbaarheid.

Apps gecombineerd met vele bankrekeningen maken het mogelijk om een “virtuele spaarpot“waarin we het gekozen bedrag elke week of elke maand automatisch kunnen storten, zonder dat we iets hoeven te doen. We kunnen ook een herinnering instellen op onze mobiele telefoon om ons te herinneren aan onze spaarverplichting.

Probeer Kakebo

Onze nieuwste geldbesparende tip komt uit Japan en heet Kakebois een soort huishoudboek, dat niet veel verschilt van het boek dat onze grootmoeders jaren geleden gebruikten om de touwtjes van de huishoudhuishouding in handen te houden.

Het aannemen van de Kakebo voor het registreren van maandelijkse inkomsten en uitgaven heeft talloze voordelen, bijvoorbeeld:

  • vergemakkelijkt het beheer van inkomsten en uitgaven
  • maakt het mogelijk om uitgaven te onthouden
  • voorkomt de stress van financieel wanbeheer
  • ontwikkelt zelfdiscipline
  • maakt mentale energie vrij
  • bevordert de rust van de ziel.

Het is nuttig om dit hulpmiddel te gebruiken a begin van het jaar (om in algemene termen de uitgaven te plannen waarmee we te maken zullen krijgen), elke maand (om inkomsten en uitgaven te registreren, maar ook om te herinneren aan de besparingsdoelen), aan het eind van het jaar (om de balans op te maken van de uitgaven in de afgelopen twaalf maanden).

We bevelen ook aan: