Tuin

Wat te planten naast tomaten: slechte en goede “buren” – voor datsja telers om op te letten

15views

De opbrengst van een bepaald moestuingewas hangt niet alleen af van de kwaliteit van de grond, de hoeveelheid meststoffen en de frequentie van water geven.

Het is ook belangrijk wat voor “buren” de plant heeft.

Dit geldt ook voor tomaten. Er zijn gewassen die je beter naast een vertegenwoordiger van de nachtschadefamilie kunt planten.

En er zijn planten die niet naast tomatenstruiken mogen groeien.

Goede en slechte “buren” voor tomaten werden opgesomd door een expert van de online editie van BelNovosti, een agronoom en landschapsontwerper.

Slechte “buren” voor tomaten

Laten we beginnen met de gewassen die niet naast tomaten in de volle grond moeten worden geplant.

Allereerst hebben we het over planten die tot dezelfde familie behoren als tomaten: aardappelen, aubergine, paprika’s.

“Verwanten” moeten niet naast elkaar groeien, omdat ze voedingsstoffen van elkaar zullen wegnemen. Bovendien is het risico groot dat kwalen zich snel verspreiden.

Maïs en bloemkool zijn ook slechte buren voor tomaten.

Goede buren voor tomaten

Het is de moeite waard om bonen naast tomaten in de volle grond te planten: de bonen zullen de grond geschikter maken voor tomaten.

Vergeet ook niet het belang van “groene meststoffen” – sideraten. Een uitstekende “buur” voor tomatenstruiken is phacelia: deze biedt het hoofdgewas bescherming tegen phytophthora.

Daarnaast is het zinvol om naast tomaten een van de volgende planten te planten: wortel, ui, zuring, peterselie, rode biet.

Eerdere datsja telers werd verteld, voor grote rapen.