Bruikbare tips

Wat niet te doen op eerste paasdag 2024. Gebruiken die ten strengste verboden zijn

10views

De opstanding van de Heer is zonder twijfel een van de belangrijkste religieuze feestdagen in ons land en daarbuiten. Tijdens deze periode komen families samen en beleven ze prachtige momenten. Maar wist je wat ze niet doen op de tweede dag van Pasen 2024? Elk jaar houden de Roemenen deze bijgeloven in hun achterhoofd en brengen ze in de praktijk. Hier zijn de gebruiken die absoluut verboden zijn op maandag 6 mei!

Tradities, gebruiken en bijgeloof die in acht worden genomen op de tweede dag van Pasen 2024

Op de tweede dag van Pasen, ook wel Witte Maandag genoemd, worden verschillende tradities, gebruiken en bijgeloof in acht genomen. Hier lees je wat je vandaag, 6 mei, niet mag doen en waar je rekening mee moet houden als je het hele jaar door vrede en geluk wilt.

Op de tweede dag van Pasen zijn er een aantal dingen die gelovigen niet mogen doen. Ze mogen bijvoorbeeld niet op het land werken, de was doen, strijken, het huis of het huishouden schoonmaken.

Wat niet te doen op Witte Maandag

Witte Maandag is een dag waarop mensen moeten rusten en bidden. Gelovigen moeten ook tijd doorbrengen met familie of goede vrienden.

Daarnaast wordt er gezegd dat mensen geen ruzie moeten maken met de mensen om hen heen. De tweede dag van Pasen gaat over vergeving en liefde. Degenen die conflicten hebben of tranen vergieten op Witte Maandag, zullen het hele jaar door redenen hebben om boos te zijn. Ook moeten mensen op de tweede paasdag wijwater over hun huis sprenkelen zodat het beschermd is tegen negatieve energieën.

Er wordt ook gezegd dat degenen die op de tweede dag van Pasen overlijden, het Laatste Oordeel niet hoeven mee te maken, omdat op deze dag “de poorten van vergeving en de Hemel opengaan”.

Lees ook Waarom mensen paaseieren eten. Wat rode eieren eigenlijk symboliseren!

Wat goed is om te doen op de tweede dag van Pasen

Volgens de traditie moeten christenen op de tweede dag van Pasen hun familieleden bezoeken en met hen de wederopstanding van Jezus Christus vieren. Het is ook gebruikelijk dat petekinderen naar hun peetouders gaan met allerlei traditionele lekkernijen en kinderen naar hun ouders.

Ook op Witte Maandag is er de “paschawandeling”. Deze gewoonte houdt in dat naaste familieleden worden bezocht om de verrijzenis van de Verlosser Jezus Christus te verkondigen. Deze traditie is al tientallen jaren oud. Het wordt ook in bijna elke uithoek van Roemenië toegepast.

Lees ook Winkelprogramma Pasen 2024. Wat zijn de openingstijden op 4, 5 en 6 mei bij Kaufland, Carrefour, Lidl, Auchan of Mega Image!