Tuin

Wat geef je knoflook in de lente om hem groot en niet geel te maken: de geheimen van een rijke oogst

18views

Knoflook is een onmisbare groente in de keuken, een waardevolle bron van vitaminen en sporenelementen, met geneeskrachtige eigenschappen.

Een rijke oogst van grote en gezonde knoflookkoppen is mogelijk dankzij de juiste voorjaarsbemesting.

Een expert van de online editie “BelNovosti De expert van de online editie van BelNovosti, een agronoom en landschapsontwerper, vertelde ons wat we in zo’n situatie moeten doen.

Het is op dit moment dat de plant actief groene massa opbouwt en bollen vormt, die voldoende voedingsstoffen nodig hebben.

Het belang van stikstof voor de groei van knoflook

Stikstof is een van de belangrijkste elementen voor de groei en ontwikkeling van knoflook. Het is verantwoordelijk voor de vorming van groene massa, bevordert de ontwikkeling van het wortelstelsel en verhoogt de weerstand van de plant tegen ziekten.

In de lente, na het smelten van de sneeuw, heeft knoflook stikstofbemesting nodig voor een snel herstel van de winter en actieve groei.

Bronnen van stikstof voor knoflook

Om knoflook sterk en gezond te laten groeien, heeft het stikstof nodig. Dit belangrijke element kan aan de planten worden gegeven door middel van zowel minerale als organische meststoffen.

De meest voorkomende minerale meststoffen zijn ureum, ammoniumnitraat of ammoniumsulfaat – ze lossen goed op in water en worden snel opgenomen door knoflook.

Als je de voorkeur geeft aan organische mest, dan is humus, compost, kippenmest of mest voldoende. Ze zijn niet alleen rijk aan stikstof, maar bevatten ook andere nuttige elementen, verbeteren de bodemstructuur en creëren gunstige omstandigheden voor de ontwikkeling van nuttige micro-organismen.

Het belang van kalium en fosfor

Naast stikstof heeft knoflook kalium en fosfor nodig voor een goede groei. Kalium maakt de planten beter bestand tegen ongunstige omstandigheden, zoals droogte of vorst, en verbetert de smaak en houdbaarheid van knoflookkoppen.

Fosfor speelt een belangrijke rol bij de wortelontwikkeling, bloei en bolvorming. Als knoflook een tekort aan kalium en fosfor heeft, kan de groei vertragen, worden de bladeren geel en daalt de opbrengst.

Complexe meststoffen voor knoflook

Complexe minerale meststoffen met stikstof, fosfor en kalium in optimale verhoudingen worden gebruikt voor volwaardige voeding van knoflook.

Dergelijke meststoffen als nitroammophoska, ammophos en diammophoska zullen de plant voorzien van alle noodzakelijke elementen voor actieve groei en de vorming van grote bollen.

Timing en methoden van bemesten

De eerste voorjaarsbemesting van knoflook wordt direct na de sneeuwval uitgevoerd met stikstofmest.

De tweede voeding wordt 2-3 weken later uitgevoerd met complexe meststoffen met stikstof, fosfor en kalium.

Meststoffen kunnen droog of als oplossing worden toegediend. Het is belangrijk om de aanbevolen doseringen te volgen om de plant niet te veel voeding te geven. Een teveel aan meststoffen kan leiden tot wortelverbranding en verminderde opbrengst.

Volksremedies voor bemesting

Naast minerale en organische meststoffen kunnen volksremedies worden gebruikt om knoflook te voeden. As is een waardevolle bron van kalium, fosfor en sporenelementen.

Infusie van koemest of pluimveemest – een rijke bron van stikstof en andere voedingsstoffen. Gistoplossing stimuleert de groei en ontwikkeling van planten en verhoogt hun immuniteit.

Preventie van bladvergeling

Vergeeling van knoflookbladeren kan niet alleen worden veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen, maar ook door andere factoren zoals zure grond, vochtgebrek, ziekten en plagen.

Om vergeling van de bladeren te voorkomen, is het noodzakelijk om de plant te voorzien van optimale omstandigheden: neutrale of licht alkalische grond, regelmatig water geven, bescherming tegen ziekten en plagen.

Eerder hebben we je verteld hoe je .