Bruikbare tips

Wassen ze zich op de derde dag van Pasen? Wat de priesters eigenlijk zeggen

12views

De week na Pasen staat ook bekend als de Heldere Week en wordt gekenmerkt door tradities en gebruiken. Dinsdag 7 mei is de derde dag van Pasen en is gemarkeerd met een rood kruis in de kalender. Veel Roemenen vragen zich af of ze zich wassen op de derde dag van Pasen en priesters hebben een duidelijk antwoord gegeven.

Witte dinsdag: wassen of niet wassen op deze dag?

Het feest van Pasen wordt in de orthodox-christelijke kalender gekenmerkt door drie dagen. Gelovigen vieren de verrijzenis op zondag, maandag en dinsdag. In deze periode kunnen ze genieten van traditionele gerechten, naar de kerk gaan, familieleden bezoeken of aalmoezen geven van voedsel dat met Pasen is bereid. Deze week wordt ook wel Bright Week genoemd en wordt gekenmerkt door verschillende tradities. Op woensdag en vrijdag wordt er niet gevast, maar is er een ongehoorzaamheid aan zoet voedsel.

Zie ook: Wat niet te doen op de derde dag van Pasen 2024. De traditie waarvan ze zeggen dat het een zonde is om te breken

Als het gaat om huishoudelijke taken, vragen veel Roemenen zich af wanneer ze bepaalde activiteiten weer kunnen hervatten na de vakantie. Dinsdag 7 mei is de derde dag van Pasen en wordt in de kalender gemarkeerd met een rood kruis, net als zondag en maandag. Dit betekent dat er op deze dag geen huishoudelijk werk is.

Zowel priesters als het populaire bijgeloof zeggen dat er op de derde dag van Pasen niet gewassen, niet geborsteld, niet genaaid en geen klusjes in het huishouden of op het land gedaan mogen worden. Men gelooft dat iedereen die zich niet aan deze verboden houdt, ongeluk en problemen zal hebben.

We mogen wassen als er een zwart kruis op de kalender staat

Roemenen kunnen hun huishoudelijke activiteiten hervatten op woensdag 8 mei, wanneer er geen feestdag meer is. Priesters zeggen dat we op alle dagen met een rood kruis op de kalender moeten vermijden om klusjes te doen die niet per se nodig zijn. Het rode kruis markeert belangrijke feestdagen, grote koninklijke feesten. Het zijn de feesten die gewijd zijn aan de Heilige Drie-eenheid, de Verlosser, de Heilige Geest, de Maagd Maria, de Hemelvaart van het Heilige Kruis en de belangrijke heiligen op de kalender.

Zie ook: Waar mirre van gemaakt is. Niet veel mensen weten dit

Op dagen die gemarkeerd zijn met een zwart of blauw kruis mogen huishoudelijke klusjes gedaan worden, zeggen priesters. Deze feestdagen zijn gewijd aan Roemeense heiligen of heiligen waarvan de relikwieën in Roemenië zijn.

“Zonde treedt op wanneer we iets doen dat niet absoluut noodzakelijk is op een feestdag, uit slechte intentie, in het besef dat we bepaalde richtlijnen van de kerk overtreden,” legt pastoor Protopope Marius-Cătălin Antohi uit, pastoor van de kerk “Saint Elijah” in Huși.