Tuin

Wanneer en hoe knoflookbladeren knopen? Doe deze procedure, de bollen zullen mollig en gezond zijn

16views

Tuin,


11.5.2024 Redactionele passie in je (Foto: shutterstock/sdrug07). Wil je tot ver in de winter genieten van grote, productieve knoflook? Bind de bladeren op voordat je gaat oogsten. Je krijgt niet alleen een overvloedige oogst,…

11.5.2024 Hoofdartikel De passie in jou (Foto: shutterstock/sdrug07).

Wil je tot ver in de winter genieten van grote, productieve knoflook? Bind gewoon de bladeren op voordat je gaat oogsten. Zo krijg je niet alleen een rijke oogst, maar kun je de knoflook ook makkelijker bewaren. Vergeet niet te kijken wanneer en hoe je knoflookbladeren bindt.

Wat moet je doen om knoflookkoppen groot en hard te houden? Er is een gemakkelijke manier om dit te doen.
Foto: shutterstock/sdrug07

Sommige tuiniers binden knoflookbladeren op. Waarom doen ze dat? Ten eerste omdat, om een nog grotere oogst en een mooie krop knoflook te krijgen. Het vastbinden van de bladeren veroorzaakt stress bij de plant, waardoor alle voedingsstoffen naar de ondergrondse bol gaan in plaats van naar de bladeren. Hierdoor rijpen knoflookbollen sneller, zijn ze groter en makkelijker te bewaren.

Het is echter belangrijk om de bladeren niet te vroeg te binden. Je kunt dit het beste 10 tot 14 dagen voordat je van plan bent om te oogsten doen.

Het binden van de knoflookbladeren zelf is niet moeilijk. Het kost echter wel wat tijd omdat elke plant apart gebonden moet worden. Dit sluit deze praktijk in de plantage uit, maar in de huis-tuin kan het wel.

Knoflookbladeren worden gebonden door ze te plukken en te draaien tot een eenvoudige knoop. Dit is voldoende om positieve resultaten te behalen met het binden van knoflook.

Bind de knoflookbladeren 10 tot 14 dagen voordat je van plan bent om ze te oogsten.
Foto: shutterstock/Vrijheid mijn vleugel

Winterknoflook produceert bloeistengels waarop bovengrondse bollen zich ontwikkelen. Veel tuiniers halen ze weg omdat ze willen dat de plant alle voedingsstoffen naar de knoflook onder de grond brengt. De bloemen verzwakken de ontwikkeling van de teentjes, die daardoor kleiner kunnen zijn.

Knoflookbloemen hebben ook hun voordelen. Het is een van de manieren waarop de plant zich voortplant. De bloemen vormen luchtige bollen die, wanneer ze in de grond worden geplant, in het eerste jaar een enkele knoflookteen produceren en in het tweede jaar de bekende knoflookbol die in teentjes is verdeeld. Luchtbollen kunnen worden gezaaid onder fruitbomen of planten die gevoelig zijn voor plagen. De geur van knoflook zal ze afschrikken, dus je krijgt een natuurlijke bescherming tegen ongedierte.

Om de bladeren op te binden – verwijder eerst de bloemen.

De tijd voor het opgraven van knoflook hangt voornamelijk af van de variëteit. Winterknoflook die in de herfst is geplant, moet eind juni of begin juli worden geoogst. Lenteknoflook moet 3 weken later geoogst worden, eind juli of begin augustus.

De timing van het oogsten van knoflook hangt ook af van de groeiomstandigheden en het weer. In koudere gebieden kan het iets uitgesteld worden. Daarom is het ook de moeite waard om op planten te letten die duidelijke signalen geven om te oogsten. Hoe weet je wanneer je knoflook kunt oogsten?

Knoflookbladeren beginnen geel te worden en af te vallen. Als je de bloemen hebt bewaard, zul je op het optimale moment om te oogsten merken dat de stengels recht worden.

Het is de moeite waard om dit te onthouden, om het oogsten van knoflook niet uit te stellen. Dit veroorzaakt de knoflookteentjes los, wat hun bewaartijd verkort. Als je lenteknoflook op het juiste moment oogst, kun je het veilig tot ver in de winter bewaren.

Redactie Passie in jezelf.

Laat knoflook hier niet liggen, anders verliest het zijn smaak en versheid

Hoe snel knoflook pellen? De chef probeerde de truc met de ballon. Slechts een paar seconden en je hebt geen schil meer.