Alle artikelen

Waarom zou je een koelkast niet in de kelder of in een koel deel van het huis zetten?

14views

Een koelkast is ongetwijfeld een onmisbaar apparaat in elk huis. Hiermee kunnen we voedsel bewaren en genieten van vers voedsel dat we altijd bij de hand hebben.

Een koelkast is echter ook een aanzienlijke uitgave. En niet alleen eenmalig als je hem koopt, maar ook op de lange termijn vanwege het hoge elektriciteitsverbruik. Is een koelkast in de kelder een goede manier om geld te besparen?

Elektriciteitsverbruik in huis

De statistieken zijn onverbiddelijk – de koelkast verbruikt de meeste energie van alle huishoudelijke apparaten. Hij moet continu werken en is “gevoelig” voor omgevingsfactoren, vooral temperatuur.

Het is dus geen wonder dat we met stijgende energieprijzen op zoek gaan naar alternatieve oplossingen en manieren om te besparen. Sommige daarvan kunnen echter averechts werken.

Iedereen die heeft besloten om zijn elektriciteitsrekening te verlagen door een koelkast in de kelder aan te sluiten, is daar op de harde manier achter gekomen. Helaas is het een veelvoorkomende praktijk – we sluiten ook diepvriezers, wasmachines en ander witgoed aan in gemeenschappelijke ruimtes. Waarom is dit geen goed idee?

Een koelkast in de kelder? Kijk maar uit

Allereerst moet de vraag naar de legaliteit van een dergelijk project in gedachten worden gehouden. Het komt voor dat in de regelgeving die van kracht is in flatgebouwen of huurhuizen, het gebruik van witgoed in kelders verboden is.

Bovendien proberen sommige woningbouwverenigingen en gemeenschappen deze praktijk te beperken door beveiligingen voor elektrische installaties te gebruiken om het energieverbruik te beperken. Bovendien hebben veel nieuwe appartementsgebouwen geen stopcontacten meer in kelders.

Het is belangrijk om te onthouden dat het elektriciteitsverbruik in gemeenschappelijke ruimten van gebouwen – en dus ook kelders – gelijkelijk wordt gedeeld tussen bewoners, dus omwille van de burenrelatie is het beter om anderen niet op te zadelen met hun eigen rekeningen.

De kelder is geen plek voor een koelkast

Er is nog een reden waarom het niet aan te raden is om een koelkast in de kelder aan te sluiten. Dit is geen wettelijke/ethische overweging, maar een technische overweging die de staat van het apparaat kan beïnvloeden.

De kelder heeft specifieke omgevingsomstandigheden. Het is er over het algemeen koeler dan in huis, wat gunstig lijkt voor de werking van de koelkast, maar de temperatuur kan er schommelen. Bovendien is er een hoge luchtvochtigheid en onvoldoende ventilatie.

In deze omstandigheden verbruikt de koelkast nog meer elektriciteit en werkt hij minder efficiënt. Dit kan ook leiden tot defecten aan het apparaat. Het is daarom beter om de koelkast aan te sluiten op een luchtige, redelijk droge ruimte in huis dan je te laten misleiden door illusoire besparingen.