Bruikbare tips

Waarom je specerijen altijd moet roosteren voordat je ze gebruikt (en hoe je het goed doet)

9views

De Indiase culinaire traditie onthult een truc om de aroma’s te versterken en de eigenschappen van specerijen naar boven te halen: roosteren. Zo doe je dat

Le specerijen zijn veel meer dan optionele ingrediënten in recepten, die vervangen kunnen worden door wat we in huis hebben of zelfs weggelaten kunnen worden.

Ze geven smaak en aroma aan onze gerechten, stellen ons in staat het gebruik van zout te beperken en hebben talrijke heilzame eigenschappen voor ons organisme.

Maar let erop dat je ze op de juiste manier gebruikt en niet een veelgemaakte fout maakt bij het koken: ze niet roosteren voor gebruik.

Waarom kruiden roosteren

Specerijen roosteren voordat je ze gebruikt is het geheim om ons gerecht te transformeren en naar een hoger niveau te tillen, waardoor een symfonie van smaken ontstaat die ons gehemelte zal bedwelmen.

Tijdens het roosteren wordt de hitte de oliën vrij die in de specerijen zittenwaardoor hun smaak intenser wordt: komijn wordt aardser, koriander bloemiger en pepers onthullen, in plaats van alleen maar te knijpen, zoete en rokerige nuances.

Maar dat is niet alles: naast de merkbare toename in smaak, onttrekt roosteren de oliën en verwijdert restvochtwat het malen van onze specerijen vergemakkelijkt.

Kortom, als we een revolutie teweeg willen brengen in de manier waarop we koken en eten bereiden, moeten we onze specerijen gaan roosteren. Maar hoe doen we dat?

De Indiase culinaire traditie vermeldt drie hoofdmethoden voor het roosteren van specerijen:

  • droog’ roosteren in een koekenpan of pan, zonder toevoeging van water of vet
  • roosteren in olie of boter (ook wel temperen): de specerijen worden kort gekookt in geklaarde olie of boter om de essentiële oliën uit de cellen vrij te maken en zo de smaken te versterken, voordat ze samen met het vet over het kant-en-klare gerecht worden gegoten.
  • braden in een pan samen met olie (of ander vet) en uiendie langzaam karamelliseren en de smaken en aroma’s van de kruiden absorberen.

Voor het droog roosteren van specerijendoe je ze gewoon in een droge pan op middelhoog vuur en rooster je ze een of twee minuten, tot ze hun aroma afgeven.

Als we een mix van verschillende specerijen willen maken, beginnen we met de hele specerijen en voegen we later de gemalen specerijen toe om te voorkomen dat ze verbranden voordat de hele specerijen klaar zijn.

We roeren de pan regelmatig om te zorgen voor een gelijkmatige roostering en voegen de specerijen op het juiste moment toe aan ons recept.

Wat betreft roosteren in olie of boterwe beginnen met het verhitten van een paar eetlepels vet in een koekenpan op een hoge temperatuur gedurende een minuut, voegen dan de kruiden toe en bakken een minuut of twee tot ze hun aroma vrijgeven.

We kunnen deze braadmethode gebruiken aan het begin van het recept, door de verschillende ingrediënten toe te voegen aan de eerste jus, of aan het einde, om een saus van kruiden en vet te maken om direct over het al geserveerde gerecht te gieten.

Wilt u ons nieuws niet missen?

We raden ook aan: