Tuin

Waarmee moet je uien voeden? Deze natuurlijke meststof laat groenten letterlijk uit de grond springen

9views

Ecologie, Tuin,


12.5.2024 Redactie Passie in jezelf (Foto: shutterstock/Slatan). Uien zijn een van de populairste en meest gebruikte groenten. Uienbedden zijn te vinden in bijna elke Poolse tuin. Hoe moeten uien…

12.5.2024 Editorial Passie in jezelf (Foto: shutterstock/Slatan).

Uien zijn een van de populairste en meest gebruikte groenten. Uienbedden zijn te vinden in bijna elke Poolse tuin. Hoe moeten uien op de juiste manier worden geteeld zodat je kunt genieten van een overvloedige oogst? Allereerst is het belangrijk om goed te bemesten.

Uien
Hoe moeten uien op de juiste manier worden geteeld voor een overvloedige oogst?
Foto: shutterstock/Slatan

Slowaken zijn dol op uien en dat is niet verwonderlijk. Deze aromatische groente is een van de basisingrediënten in de keuken. Het voegt een intense smaak toe aan gerechten en laat ons eten daardoor beter smaken. Het is geschikt voor gekookte, geroosterde of gebakken gerechten. Hoewel het gemakkelijk verkrijgbaar is in elke supermarkt en buurtwinkel, loont het om het zelf te kweken. Vooral omdat het gemakkelijk is.

Uien zijn een van de gemakkelijkste planten om in de huis-tuin te kweken. Om de groei te stimuleren, is het echter raadzaam om de plant goed te verzorgen. Het is niet alleen belangrijk om regelmatig water te geven, maar ook om te bemesten zodat de grond de juiste voedingsstoffen krijgt. In het geval van groenten zijn kalium, fosfor en stikstof bijzonder waardevol. Al deze elementen zijn te vinden in de bananenschil.

Zet het mengsel een paar dagen opzij op een koele plek en besproei de uien er vervolgens eens in de twee weken mee.
Foto: shutterstock/m.dipo

Zelfgemaakte voeding op basis van bananenschillen ondersteunt perfect de groei van uien. Je kunt natuurlijke mest op twee manieren bereiden. De eerste houdt in dat je een paar schillen in een oven droogt en ze vervolgens tot poeder maalt. Het resulterende poeder over de grond rond de groenten strooien en na een paar weken zul je een aanzienlijke verandering merken. De tweede manier is om meststof voor te bereiden voor het besproeien. Snijd hiervoor de schillen in kleinere stukken en giet er in de volgende stap een liter warm water overheen. Zet het mengsel een paar dagen opzij op een koele plek, en besproei de uien er vervolgens eens in de twee weken mee.

Uien houden van vruchtbare, humusrijke, neutrale grond. De ideale pH voor uien is 5,5 tot 6,5. Daarnaast moet ze groeien op een goed zonnige plek, bij voorkeur in grond waar eerder bieten, erwten, wortelen, bonen of kool zijn geplant. We raden echter aan om uien niet te planten in grond waar al knoflook, bieslook of prei is gegroeid. Tijdens het zomerseizoen is het essentieel niet vergeten om regelmatig water te geven. Deze groente moet altijd een licht vochtig substraat hebben. Houd je aan bovenstaande voorwaarden en de uien zullen prachtig en overvloedig groeien.

Redactie Passie in jezelf.

Snijd hem in stukken, doe hem in een bak en bedek hem met water. De ui zal zo groot worden dat de hele familie er versteld van staat.

Begraaf ze nu onder de hortensia. In de zomer zullen de struiken verdrinken in bloemen en hun kleur zal opvallend zijn