Alle artikelen

Vrije markt of beschermde markt: alle verschillen die je nog niet kende

15views

Vrije markt of beschermde markt? Ontdek welke je moet kiezen op basis van de verschillen. Veel wist je niet.

De laatste tijd hoor je vaak over vrije markt en de beschermde markt. Dit zijn twee technische termen met betrekking tot de energiesector, die vaak voor nogal wat verwarring zorgen bij gebruikers die toevallig niet weten wat wat is. verschil tussen de twee soorten energiemarkten.

Juist daarom is het dringender dan ooit om licht te werpen op dit gevoelige onderwerp, omdat inzicht in de verschillen tussen de vrije markt en de beschermde markt de gebruiker in staat zou stellen om aanzienlijk kunnen besparen op hun rekeningen. Laten we eens kijken wat de verschillen zijn tussen de vrije markt en de beschermde markt.

Vrije markt en beschermde markt: wat zijn de verschillen?

De vrije markt is een type markt waar de sing aanbieders precies vrij zijn om de tarieven voor hun klanten te bepalenwaardoor een hoge mate van concurrentie tussen de verschillende energiebedrijven ontstaat. De beschermde markt, aan de andere kant, is een energieleveringsregeling waarbij de gebruiker elektriciteit kan kopen die rechtstreeks door de overheid wordt gedistribueerd, volgens de tarieven gedefinieerd door ARERAof deRegulerende Autoriteit voor Energie, Netwerken en Milieu.

De belangrijkste verschil dat elk van de twee markten onderscheidt is de manier waarop de energieprijzen worden vastgesteld. Zoals we net hebben vermeld, is het in het geval van de beschermde markt ARERA die de prijzen bepaalt, die dus voor alle gebruikers gelijk zijn en niet afhankelijk zijn van de energieleverancier. In het geval van de vrije markt daarentegen is elk energiebedrijf vrij om zijn eigen prijs te bepalen, zodat de gebruiker zich al dan niet aan zijn energievoorstel kan houden.

Zeker, de vrije markt biedt veel aantrekkelijke voorstellen, maar het is ook waar dat een bepaalde energieleverancier van uiterst voordelig meteen naar de andere kant kan overstappen en dus veel duurder kan worden dan de tarieven die ARERA voorschrijft.

Wat verandert er tussen de gas- en elektriciteitsmarkt?

In 2024 een aantal hervormingen zijn doorgevoerd om de vrije markt te reguleren. onderscheid te maken tussen de gasmarkt en de elektriciteitsmarkt. A Januari 2024In feite is de regime van de gereglementeerde markt met betrekking tot de gas. Vervolgens heeft de regering daarom een beschermingsdienst genaamd “kwetsbaarheidsdienst”.een dienst die juist bedoeld is voor alle gebruikers die als kwetsbaar worden beschouwd.

Onder de consumenten die als kwetsbaar worden beschouwd omvatten alle consumenten met eenouder dan 75 jaar, mensen in economisch achtergestelde omstandigheden, mensen met een handicap in de zin van Wet 104/92 en mensen die in een noodsituatie leven als gevolg van catastrofale gebeurtenissen.

Het zou daarom een vorm van beschermd aanbod zijn zoals gedefinieerd door ARERA en gegarandeerd door iemands gasleverancier. Consumenten beschouwd als niet kwetsbaar in plaats daarvan werd er een bericht gestuurd met het verzoek om door te gaan naar de overstap naar de vrije markten kiezen dus het aanbod dat voor hen het voordeligst is, aangezien de gasbeschermingsregeling niet langer beschikbaar is.

Het discours verandert voor deelektriciteit aangezien de beschermde markt in dit geval nog niet is afgelopen, maar volgens de planning zal eindigen in juni 2024. Tijdens deze periode zullen kwetsbare klanten dus kunnen terugkeren naar de beschermingsdienst, net zoals voor gas, terwijl niet-kwetsbare klanten zullen worden toegewezen aan de energieleverancier die de veiling in zijn gebied heeft gewonnenen maakt zo gebruik van de dienst die geleidelijke bescherming.

In wezen komt het er dus op neer dat, terwijl voor gas alle niet-kwetsbare consumenten gedwongen zullen worden om te kiezen voor een vrije markt energiemanager die hun tarief zal bepalen, voor elektriciteit daarentegen zelfs niet-kwetsbare consumenten zullen kunnen profiteren van een kleine vorm van beschermde markt.