Tuin

Uit de selderiewortel groeit een grote knol. Volg gewoon deze plantregel

8views

Tuin,


10.5.2024 Editorial Passie in jezelf (Foto: shutterstock/Peter Turner Photography). Selderij heeft veel kwaliteiten waarvoor we het waarderen. Het is een bron van kalium en bevat ook weinig natrium, wat het hart versterkt….

10.5.2024 Editorial De passie in jou (Foto: shutterstock/Peter Turner Fotografie).

Selderij heeft veel kwaliteiten waarvoor we het waarderen. Het is een bron van kalium en bevat weinig natrium, wat het hart versterkt. Het kenmerkende aroma verfraait elk gerecht: van soepen tot sauzen tot salades. Het wordt geteeld in eigen tuin, dus je kunt er zeker van zijn dat je een pesticidevrije groente eet. Wat kun je doen om selderij op je land te laten groeien? Vaker wel dan niet voorkomt je overijverigheid dat. Ontdek welke fouten je niet moet maken.

Selderij zal met de juiste zorg tot aan de wortel groeien.
Foto: shutterstock/Peter Turner Fotografie

Er zijn verschillende redenen waarom selderij niet groeit. De meest voorkomende is een fout die je hebt gemaakt bij het planten. Deze groente vormt grote ondergrondse knollen en heeft daar ruimte voor nodig. Als je te diep plant, kunnen de wortels van selderij zich niet ontwikkelen. Dit zal ertoe leiden dat er zich geen knollen ontwikkelen. Een andere reden waarom selderij geen grote knollen produceert is ongeschikt substraat. De grond moet vruchtbaar, doorlatend en neutraal zijn.

Een licht zure omgeving zorgt ervoor dat de plant zich slechter ontwikkelt. De locatie is ook belangrijk; ze moet in de volle zon staan. Deze plant komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied, dus hij houdt van zon en warmte. Daarom moet selderij geplant worden na de ‘drie vorstperiodes’, d.w.z. na 15 mei.wanneer het risico op nachtvorst voorbij is. Als je planten op je eigen land kweekt, gebruik je zelden kunstmest en grijp je vaak naar natuurlijke voeding. Een veelgemaakte fout bij het kweken van selderij is water geven met zelfgemaakte brandnetelmest. Dergelijke mest bevat veel stikstof, waardoor de selderij niet naar de wortel zal gaan, maar meer groene massa zal vormen. Een veel betere oplossing is meng de plantgrond met compost of mest.

Plant selderij pas na “drie vorstperiodes”.
Foto: shutterstock.com/Elena_Gr

Selderij wordt in Slowakije uit zaailingen geplant. Je kunt ze zelf kweken, maar dan moet je wel in maart beginnen. Gelukkig zijn zaailingen van deze groente overal verkrijgbaar in winkels. Bleekselderij plant je in de tweede helft van mei. De sleutel hier is een goede voorbereiding van de grond – de grond moet vruchtbaar, humusrijk zijn met een neutrale pH. Om selderij een kans te geven om wortels te vormen, moet de zaailingen worden geplant op een afstand van 40×40 cm als je een voorplant hebt gebruikt. Zonder, plant je ze gewoon op 20×30 cm.. Het is belangrijk dat de groene stengels van de selderij niet bedekt zijn met aarde bij het planten, de groente zal beter wortels ontwikkelen als het ondiep wordt geplant. Plant selderij niet in de grond na peterselie, bonen, pastinaken, wortelen, selderij en sla, omdat de grond na deze planten gesteriliseerd is van de essentiële ingrediënten. Bonen, broccoli, komkommers, tomaten, knoflook en koolsoorten zijn goed gezelschap voor deze groenten.

Je moet je selderij om de dag water geven, en wel rijkelijk.
Foto: shutterstock.com/yuris

De grond waarin de selderij groeit moet regelmatig worden losgemaakt en de groenten overvloedig water geven. Om de selderij tot aan de wortel te laten groeien, moet hij om de dag water geven en in augustus en september dagelijks. Anders zal de plant zich alleen zetten om te overleven en geen grote knollen vormen.

Het bemesten van selderij richt zich voornamelijk op het voorbereiden van de grond voor de teelt. Het volgende zal hier goed van pas komen natuurlijke meststoffen zoals compost of mest, die langzaam voedingsstoffen afgeven. Wanneer dit voor het planten op de grond wordt aangebracht, zou het voldoende moeten zijn voor de selderij om sterke wortels te vormen. Planten hebben de meeste voeding nodig in de eerste groeifase. Meststoffen voor selderij moeten niet veel stikstof bevattenmaar een verhoogd kaliumgehalte wordt aanbevolenomdat het belangrijk is voor de ontwikkeling van het wortelstelsel. Daarom is het een goede keuze houtas, dat rijk is aan kalium. Het kan het beste door de grond worden gemengd voor het planten van selderij, maar kan ook rond de planten worden gestrooid.

Houtas is de beste zelfgemaakte meststof voor selderij omdat het veel kalium bevat.
Foto: shutterstock/Uryupina Nadezhda

Editorial Passie in jou.

Wat kun je doen om bleekselderij te laten uitgroeien tot een wortel? Je zult enorme kroppen oogsten, maar wees voorzichtig

Hoe plant je selderij om hem groot te maken? Pas op voor een veelgemaakte fout. Anders zullen de koppen niet groeien