Tuin

Tuinslakken: 10 natuurlijke remedies om ze weg te houden van je planten

10views

Hoe houd je slakken weg van je planten met deze natuurlijke middelen die echt werken (en welke je beter niet kunt gebruiken)

Op slakken kunnen planten en bloemen in je tuin vernietigen. Dus als je je afvraagt hoe je slakken kunt bestrijden, ben je hier op de juiste plek, want vandaag laten we je zien hoe je natuurlijke afweermiddelen om je groene ruimte te redden.

Wat is de tuinslak

De kans is groot dat als je slakken in je tuin hebt, dit de gewone slakken zijn, ook wel bruine tuinslakken. De wetenschappelijke naam is Helix Aspersaen is te herkennen aan de ronde bruine schelp en het grijze lichaam.

Maar hoe kun je tuinslakken bestrijden en weren? Hier zijn enkele natuurlijke methoden om van dit ongedierte af te komen.

Roofdieren introduceren

Een effectieve biologische slakkenbestrijding bestaat uit het introduceren van roofdierenzoals de kousenbandslang. Deze eet graag tuinslakken en ander algemeen ongedierte. Een andere oplossing is om de opstijgslakkendie geen planten beschadigen maar de gewone tuinslak eten.

Zand, kiezelgoer of eierschalen

Veel korrelige stoffen zijn effectief natuurlijke slakkenwerende middelen. Je kunt korrelzand, gebroken eierschalen, zand of kiezelgoer gebruiken om rond de planten te strooien om de komst van het ongedierte te ontmoedigen. (Lees ook: De fluorescerende roze slak die de Australische bosbranden overleefde)

Maak schuilplaatsen

Een andere oplossing is perfecte schuilplaatsen creërenom een donkere, koele en vochtige plek te creëren. Slakken houden van donkere, koele plekken; gebruik daarom een plank, een stuk tapijt of een dikke doek om zo’n omgeving te creëren, die de slakken zal aantrekken en zodra ze verzameld zijn, kun je ze verwijderen en uit je tuin verwijderen.

Creëer barrières

Je kunt natuurlijke slakkenwerende middelen maken met bijvoorbeeld wat koperdraad om rond de planten te plaatsen, als een beschermende barrière. Je kunt een echt beschermend net maken, waardoor de slak de plant niet kan bereiken.

Koffiedik

I koffiedik verspreid rond de planten ontmoedigen slakken om je moestuin binnen te sluipen. (Lees ook: Installeer ‘beledigende’ noten om slakken te irriteren en ze uit je moestuin te doen vluchten)

Diatomeeënaarde

La diatomeeënaarde bestaat uit fijngemalen fossiele resten van prehistorische zoetwater diatomeeën. Ze worden in verschillende mate gebruikt om bedwantsen, kakkerlakken en sommige soorten ongedierte te elimineren.

Afstotende planten

Om deze dieren uit je groene ruimte te verjagen, raden we je aan om wat slakkenwerende plantenzoals knoflook, bieslook of kamille. Veel tuiniers gebruiken knoflook bijvoorbeeld als natuurlijk afweermiddel tegen de meest voorkomende plagen, anderen gebruiken bieslook door de bladeren rond kwetsbare planten te binden.

Pellets van gerecycled wolafval

De restjes wol zijn een bijproduct van het wolproductieproces. Dit wordt verwerkt tot pellets die rond planten kunnen worden verspreid als slakkenwerende laag. Bovendien worden de korrels na verloop van tijd afgebroken en fungeren ze als voedingsstoffen voor de planten zelf.

Nematoden

Biologische bestrijding van slakken is effectief in kleine tuinen als het zorgvuldig gebeurt aan het begin van het seizoen. Hoe voer je het uit? Je giet een oplossing van nematoden (microscopische worm), die de slak binnendringen, infecteren en doden: een onaangename, maar zeker natuurlijke, organische en effectieve oplossing.

Tarwezemelen/maïszemelen

Nog een volledig natuurlijke en organische oplossing is om kleine hoopjes tarwezemelen of maïszemelen op de grond te leggen; deze worden opgegeten door de slakken, waardoor ze uitdrogen.

Biervallen, zijn ze echt effectief?

Le biervallen zijn zeer af te raden, omdat ze niet alleen niet effectief zijn, maar ook nog eens slakken aantrekken.

Wat zijn dat? Het zijn met bier gevulde bekertjes die in de grond rond planten worden gezonken, maar deze trekken het ongedierte alleen maar meer aan, die in de val lopen en erin verdrinken. Deze oplossing is niet alleen moreel twijfelachtig, maar ook ineffectiefomdat bier zo’n verleidelijke geur heeft dat het het tegenovergestelde effect kan veroorzaken.

Afstotende planten

Er zijn verschillende planten die werken als natuurlijke afweermiddelen. Dit zijn alle soorten die bittere stoffen of giftige bestanddelen bevatten en harde of harige bladeren met doornen hebben, zoals:

(Lees ook: Hoe knoflook gebruiken tegen ongedierte in de tuin)

Onschuldige slakken

Niet alle slakken zijn schadelijk; sommige soorten die we in de tuin tegenkomen vormen geen bedreiging voor groenten en bloemperken. De meeste veroorzaken geen schade omdat ze zich voornamelijk voeden met dood plantaardig materiaal:

  • grote Romeinse slak: helpt zelfs naaktslakken het hoofd te bieden door hun eieren op te eten.
  • bandslakken: zijn huisjesslakken die geen grote schade aan de tuin aanrichten.
  • tijgerslak: de tien tot 20 centimeter lange naaktslak eet delen van dode planten en dieren, maar ook de eieren van de Spaanse slak.

Wil je ons nieuws niet missen?

Misschien ben je ook geïnteresseerd in: