Tuin

Tsjechen met een tuin zitten in de problemen. Dit jaar riskeren ze een boete van 500.000 CZK. Voldoe je niet aan de nieuwe regelgeving en je zit in de problemen

15views

Er wordt niet voor niets gezegd dat de Tsjechen het beloofde land van de tuiniers zijn. Een ding is dat mensen hier verlangen naar een eigen huis, maar het ideale idee van velen is niet zomaar een appartement, maar een gezinswoning met een tuin. Ze zijn bereid daar veel geld voor te betalen.

Je hebt verantwoordelijkheden

En dat is niet zo verwonderlijk. Waar anders kun je ontspannen op mooie lente- en zomerdagen dan op je eigen stukje land, waar je een paar stappen het huis uit kunt lopen. En als bonus kun je er iets verbouwen. Zoals elke tuinier je zal vertellen, smaken je eigen tomaten of paprika’s heel anders dan gekochte.

Als je een tuin hebt, moet je er natuurlijk ook voor zorgen. Er zijn gewoon bepaalde verantwoordelijkheden die erbij komen kijken, en opgeven bestaat niet. De waarheid is dat mensen in het begin heel enthousiast zijn, maar dat het daarna vervaagt. Uiteindelijk komen ze erachter dat ze eigenlijk beter af zijn in een appartement en laten ze de tuin braak liggen. Maar dat is het begin van grote problemen.

Want je moet op zijn minst basisonderhoud aan je tuin plegen om hem draaiende te houden. Zo’n wilde tuin kan snel uit de hand lopen, waardoor de buren er ook last van krijgen, door overwoekerde bomen of stank. Plotseling is het een puinhoop waar de autoriteiten zich mee gaan bemoeien. Je kunt een fikse boete krijgen.

Als je een tuin hebt, is het een van je plichten om deze meerdere keren per jaar te maaien. Je kunt ook een boete krijgen als je dit niet doet, hoewel dit zelden voorkomt.

Je moet echter veel voorzichtiger zijn met het populair verbranden van dingen in de tuin. Je denkt misschien dat omdat het jouw land is, je erop kunt doen wat je wilt. Wet nr. 86/2002 Coll. betreffende de bescherming van de lucht stelt echter duidelijk dat je alleen droge plantaardige materialen, hout of houtskool mag verbranden.

Het kan erg duur zijn

Als je bijvoorbeeld betrapt wordt op het verbranden van nat gras, kun je je niet vergissen in de straf. De boete kan in zo’n geval oplopen tot 150.000 kronen.

Een nog ernstiger geval is dan wanneer je gras of andere vegetatie verbrandt. Daar kan de boete oplopen tot zo’n 500 duizend kronen. Daar is begrijpelijkerwijs een goede reden voor, waar vooral brandweerlieden over kunnen praten. Het is al vaak gebeurd dat zo’n onschuldige verbranding uitdraaide op een grote puinhoop.

Lees ook:

De verschillende regels met betrekking tot je tuin houden daar niet op. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met nuttige insecten en ze zeker niet uitroeien. Ook mag je geen vogelnesten of beschermde planten beschadigen. En pas op met het kappen van bomen, dat mag alleen in bepaalde periodes van het jaar.

Foto: Shutterstock