Tuin

Trek ze bij de wortels omhoog, want straks is het te laat. Deze planten zijn als een virus. Ze zullen snel je hele tuin overnemen

9views

Tuin,


12.5.2024 Editorial Passie in jezelf (Foto: pixabay/Nennieinszweidrei). Voordat je planten in je tuin plant, is het de moeite waard om er goed over na te denken. Er zijn een aantal soorten die er weliswaar mooi uitzien, maar als zeer invasief worden beschouwd….

12.5.2024 Redactioneel De passie in jou (Foto: pixabay/Nennieinszweidrei).

Het is de moeite waard om er goed over na te denken voordat je ze in de tuin plant. Er zijn soorten die, hoewel ze mooi zijn om naar te kijken, als extreem invasief worden beschouwd. Wat kun je beter niet planten? We leggen uit welke planten je beter kunt vermijden, zodat je niet in de problemen komt.

Invasieve soorten zijn soorten die een groter overlevingsvermogen hebben dan andere en daardoor andere planten uit de tuin verdringen en verhinderen dat ze gedijen. Ze groeien snel en verspreiden zich gemakkelijk, zodat ze je terrein in korte tijd kunnen vullen. Voor welke planten kun je het beste op je hoede zijn?

Beroemd Lelietjes-van-Dalen is een veel geplante plant in huis-tuinen. Hij ruikt heerlijk en maakt indruk met zijn kleine bloemetjes, maar je moet goed nadenken voordat je hem plant. Lelietjes-van-dalen heeft de neiging om sterk te groeien en belemmert meteen de groei van andere bloemen.

Het kersenmos draagt honingdragende bloemen en bloeit eind mei en begin juni.
Foto: shutterstock/Mariola Anna S

Een soortgelijke situatie is ook het geval kersenbloesem motbekend als de joodse kers. Het is een soort die oorspronkelijk uit Azië en Zuid-Europa komt. De bloemen zien eruit als oranje kopjes en zijn een prachtige decoratie in de tuin. Maar pas op, want het mos is erg woekerend en om het te verwijderen moet je niet alleen de plant afzagen, maar ook de wortels, die sterk groeien, uitgraven..

Koninklijke walnoot is een prachtige boom, maar weinig mensen weten dat niet van het gezelschap van andere soorten houdt. Hij scheidt verbindingen af die bijdragen aan het onderdrukken van de groei en bloei van planten die in zijn buurt groeien. Het verdient ook aandacht cosonoha hosta’s. Het is een onkruid en als het in je tuin verschijnt, kun je maar beter uitkijken, want zich gemakkelijk verspreidt en schade toebrengt aan soorten die in de buurt groeien. Het moet zo snel mogelijk verwijderd worden, samen met de wortels.

kozonoha hostcova
Kousenband hosta voorkomt dat ander onkruid groeit.
Foto: shutterstock/Orest lyzhechka

Redactie Passie in jezelf.

Plant in plaats van lavendel. Het groeit bijna overal en overleeft droogte en vrieskou. Iedereen zal je benijden

Trek ze niet uit je gazon. Dit onkruid kan veel doen