Bruikbare tips

Tot welke leeftijd moet een kind in een autostoeltje blijven 2024? Wat de wet zegt

10views

Auto’s zijn in de loop der jaren gemoderniseerd. Ze zijn steeds veiliger geworden, maar nog steeds kunnen veiligheidsgordels een klein kind niet beschermen. Dus kunnen ze alleen worden vervoerd in een zitje dat is aangepast aan het voertuig. Maar tot welke leeftijd moet het kind daarin zitten? Ontdek het antwoord op deze vraag in de regels hieronder!

Tot welke leeftijd moet een kind in een autostoeltje zitten

Wanneer we met kinderen reizen, moeten we ervoor zorgen dat ze veilig zijn. Autostoeltjes kunnen, net als veiligheidsgordels, levens redden bij zelfs kleine ongelukken.

Maar helaas hebben heel veel mensen in ons land niet één keer gekeken naar de huidige wetgeving voor het vervoer van kinderen. Wat moeten alle ouders in Roemenië met een eigen auto weten? Tot welke leeftijd moeten autostoeltjes worden gebruikt.

Wat zegt de wetgeving?

Dit is wat er staat in Art. 97 van de Circulaire Wet:

  • kinderen met een lengte tot 135 cm mogen alleen worden vervoerd in motorvoertuigen die zijn uitgerust met veiligheidssystemen voor bestuurders en passagiers (…) als ze worden vastgezet of vastgehouden door middel van een kinderzitje dat in het voertuig is geïnstalleerd;
  • kinderen die langer zijn dan 135 cm mogen alleen worden vervoerd in motorvoertuigen die zijn uitgerust met kinderbeveiligingssystemen indien zij veiligheidsgordels voor volwassenen dragen die zo zijn ingesteld dat zij niet over de hals of het gezicht lopen of indien zij worden beveiligd of vastgezet door middel van een kinderbeveiligingssysteem dat in het voertuig is geïnstalleerd;
  • moet het vervoer van het kind in de bovengenoemde omstandigheden op de achterste zitplaatsen van het motorvoertuig plaatsvinden. Bij kinderen tot drie jaar vindt het vervoer plaats onder toezicht van een andere persoon dan de bestuurder van het motorvoertuig.

Dit gezegd hebbende, mogen ouders hun kind niet vasthouden als ze met de auto reizen. Baby’s mogen alleen worden vervoerd in een stoel die is aangepast aan het voertuig. Bovendien moet het kind in het zitje worden vastgemaakt met een veiligheidsgordel.

Lees ook Wet op de kinderbijslag gewijzigd. De verandering die alle ouders moeten weten!

Welke boetes krijgen ouders die zich niet aan de regels houden

Ouders die de regels aan hun laars lappen krijgen een boete tussen de 660 en 825 lei. Bovendien krijgt de bestuurder ook 3 strafpunten.

Volgens de wet mag een kind pas vanaf 12 jaar op de voorstoel van een auto zitten, maar het is verplicht dat de minderjarige minstens 1,50 meter lang is.

Lees ook Prins Harry en Meghan Markle hebben de achternamen van hun kinderen veranderd. Hoe heten ze nu!