Alle artikelen

Te dure cacao, angel komt voor alle gezinnen

9views

Te dure cacao: wat gebeurt er en waarom. Een analyse van de prijsstijgingen die de hele wereld treffen

We merkten dit op een beslissende en ook behoorlijk destabiliserende manier bij de aankoop van paaseieren. De chocolade heeft geen gelukkig moment: de hele toeleveringsketen worstelt met een absurde en recordbrekende prijsstijging. Maar waarom? Het is de prijs van de grondstof, cacao, die de pan uit is gerezen en schattingen spreken van voortdurende stijgingen in de komende weken. Dat wordt zelfs verwacht, stijgingen van 15% meer dan in 2023 die op zijn vroegst volgend jaar tot stilstand zullen komen.

In westerse landen groeit de vraag naar en de consumptie van cacaoproducten, vooral chocolade, echter met sprongen. Vooral de Verenigde Staten zijn grootverbruikers, met wel acht kilo per persoon per jaar.

Te dure cacao: de reden

Dat de kosten van cacaobonen de pan uit rijzen is niets nieuws, maar in de afgelopen maand, die samenviel met Pasen, zijn de cijfers letterlijk omhooggeschoten. De prijs bereikte een recordhoogte van 10 duizend dollar per ton op de beurzen van New York en Londen. Maar waarom zulke buitensporige prijsstijgingen?

De belangrijkste reden is de scherpe daling van de productievooral in West-Afrika. Ghana, Ivoorkust en Kameroen, de grootste producenten van cacaobonen, exporteren meer dan 70% van de grondstof wereldwijd, maar de oogstquota’s worden steeds kleiner als gevolg van het klimaatverandering die gewassen beïnvloedt. Droogtes, extreme hitte en overstromingen beschadigen gewassen.

Met name Ghana, dat in december werd getroffen door overstromingen veroorzaakt door ‘El Nino’, heeft aangekondigd dat de productie voor 2024 200 ton lager zal zijn dan vorig jaar en zal stoppen op slechts 650 duizend ton. Het is niet beter in Ivoorkust waar de verliezen 33% bedragen: 400 duizend ton geproduceerd vandaag tegenover 600 duizend in 2023.

Andere factoren om op te letten

Het is niet alleen de klimaatverandering die cacaoplantages in een crisis brengt, maar ook andere factoren die aandacht en studie behoeven. Onder andere de ziekten die ontstaan door klimatologische omstandigheden die veranderen als de “Cacao swollen shoot virus disease”. en de “zwarte peul die veel ongemak veroorzaken voor de planten. Daarnaast is er het fenomeen van afname van landbouwgrond.

De reden? Illegale mijnbouw van edelmetalen en mineralen zoals goud, uranium en diamanten heeft ervoor gezorgd dat ontbossing zich als een lopend vuurtje verspreidt. waarbij veel boeren gedwongen worden hun land te verkopen aan mijnbouwbedrijven.