Bruikbare tips

Stomen: voordelen en wat te gebruiken naast een stoompan

7views

Wat zijn de voordelen van stomen en welk keukengerei kan worden gebruikt voor de beste resultaten?

Hoe te stomen. Van de verschillende methoden om voedsel te bereiden, is de stomen is een bijzonder gezond, milieuvriendelijk en tijd-, energie- en geldbesparend alternatief.

Denkend aan de stomendeSommigen van ons herinneren zich misschien sommige oosterse gerechten, anderen beschouwen stomen als een optie voor bijzonder lichte gerechten.

Niet alleen zijn steeds meer mensen geïntrigeerd door stomenin hun zoektocht naar milieuvriendelijkere en gezondere kookmethoden, begint zelfs de cateringsector deze kookmethode vaak te introduceren in openbare gelegenheden, met veel restaurants die gespecialiseerd zijn in juist deze manier van koken, die nog steeds kan worden aangepast aan de behoeften van de consument. thuis met groot gemak kan worden uitgevoerd.

Wat zijn de voordelen van stomen en welke hulpmiddelen kunnen worden gebruikt om de beste resultaten te behalen?

De voordelen van stomen

Stomen heeft een enorm gezondheidsvoordeelHet zorgt ervoor dat waardevolle stoffen in voedsel, zoals vitaminen en mineralen, niet verloren gaan in het kookwater dat vervolgens wordt afgevoerd, zoals bijvoorbeeld het geval is bij koken door koken.

Hierdoor kan rijker voedsel te verkrijgen. Dit is echter niet de enige positieve kant van stomen. Door het, vooral bij groenten, de voedsel een veel rijkere smaakvol en natuurlijk. Bovendien wordt stomen gedaan zonder vet toe te voegen, waardoor lichte, caloriearme gerechten kunnen worden bereid.

Stomen maakt tegelijkertijd het volgende mogelijk besparen op de energie die wordt verbruikt voor het koken en de tijd die nodig is om het voedsel te bereiden. Het koken van groenten duurt bijvoorbeeld meestal niet langer dan 15 minuten. Over dezelfde pan geplaatst op het fornuis kan verschillende mandjes worden gestapeld om te stomen, zodat meerdere gerechten tegelijk kunnen worden bereid.

Er is meer mogelijk. De stoom die vrijkomt tijdens het langdurig koken van gedroogde peulvruchten, een groentebouillon of een minestrone kan worden gebruikt om tegelijkertijd andere gerechten te stomen, die in een van de stoommandjes boven de pan moeten worden geplaatst. Tijdens het stomen wordt de vlam van de pan tijdens het stomen niet alleen op een minimummaar kan soms ook een paar minuten voor het einde van het koken worden uitgeschakeld, wanneer de stoom goed gevormd zal zijn, zodat je nog meer kunt besparen op je verbruik.

Het gereedschap van stomen

Voor stomen is het niet nodig om te beschikken over bijzonder duur gereedschap. Degenen die al in het bezit zijn van een pot met ingebouwd stalen vergiet hebben misschien al een oplossing gevonden voor stomen, door het voedsel in het vergiet te plaatsen en water op de bodem van de pan. Er zijn ook nuttige steunen om het vergiet van de bodem te verwijderen, indien nodig.

Voor slechts een paar euro kun je in veel winkels voor woon- en keukenaccessoires een paar kopen stoommanden van metaal of bamboe. Bamboemanden doen direct denken aan de Oosterse culinaire traditie en worden meestal aangeboden als reeds voorzien van een deksel. De enige truc is om de meest geschikte maat voor de potten te kiezen. die je al in je bezit hebt en waarop de bamboemand geplaatst zal worden.

stoomboot-bamboe-giannini

Je kunt ook een metalen mand met geperforeerde bodemgeschikt voor stomen. De grootte van dit type mand moet passen bij een van je pannen of een van je deksels, zodat het goed op de pan kan worden geplaatst en volledig kan worden afgedekt tijdens het koken. Meestal past dit type metalen mand op de meeste pannen.

mand

Andere opties voor stomen zijn ovens, nu ook beschikbaar voor thuiskeukens, die een speciale functie hebben, en van elektrische stoomovens, die echter het nadeel hebben dat ze meestal gemaakt zijn van plastic bakjes, wat niet bepaald het meest geschikte materiaal is om in contact te blijven met voedsel en kan bijdragen aan het veranderen van de smaak.

De kosten van een elektrische stoomboot kan aanzienlijk hoger zijn dan de aankoopprijs van een of meer stalen of bamboe manden. Het is een huishoudelijk apparaat dat kan worden beschouwd als comfortabel door sommige mensenmaar mogelijk om zonder te doen.

stoomboot

Het neemt ook meer ruimte in beslag dan eenvoudige manden en als het niet op een vaste plek in de keuken kan worden geplaatst, moet het elke keer uit elkaar worden gehaald en weer in elkaar worden gezet, waardoor stomen uitdagender lijkt dan het in werkelijkheid is.

Enkele suggesties

Bij stomen gewoon water in de pan gieten vervangen worden door groentebouillon, of het kan de toevoeging van verse of gedroogde kruidenzoals salie, tijm en rozemarijn, om de gerechten die worden bereid nog lekkerder te maken op een volledig natuurlijke manier.

Bij het stomen moet het water in de pan nooit in contact komen met het voedsel.. Daarom mag de hoeveelheid water nooit groter zijn dan de helft van het volume van de pan. De hoeveelheid water mag echter niet te klein zijn om verbranding en beschadiging van de bodem van de pan te voorkomen.

Als het stomen met alleen water is voltooid, kan het hergebruikt worden voor de afwas of laat afkoelen en gebruik het om planten water te geven, of gebruik het voor het normaal koken van ander voedsel, zoals pasta, graanproducten of peulvruchten.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in het lezen van ‘Koken terwijl je bespaart: een gids om voedsel op een milieuvriendelijke manier te koken’.

OOK LEZEN: