Alle artikelen

PresaDiretta: ook natriumbatterijen en recycling besproken

9views

Natriumbatterijen en recycling staan centraal in de laatste aflevering van het Raitre-programma PresaDiretta: focus op belangrijke milieukwesties.

Het programma “PresaDiretta” op Rai 3, gepresenteerd door Riccardo Iacona, behandelt in de aflevering van maandag 8 april kwesties die sterk verband houden met het milieu. In het bijzonder analyseert het programma de rol van groene waterstof in de energietransitie, maar niet alleen: onder de onderwerpen die aan bod komen, ook een reis naar de Onderzoekscentrum Enea in Casaccia. Dit wordt beschouwd als de eerste waterstofvallei van Italië.

Zoals algemeen bekend is, wordt groene waterstof beschouwd als een sleutelelement in decarbonisatie, omdat het een schoon gas is dat wordt geproduceerd uit water en geen CO2 uitstoot: het doel is om tegen 2050 een nieuw, enigszins revolutionair tijdperk te bereiken. Het Raitre-programma zal ondertussen ook andere belangrijke onderwerpen onderzoeken en bijvoorbeeld het volgende ontdekken hoe Europa’s grootste elektrolyser werkt.

Batterijen die het zonder lithium doen onder PresaDiretta’s gekozen onderwerpen

Van degenen die voorbeschouwingen van vandaag 8 aprilHet belooft een zeer interessante aflevering te worden om de toekomst van groen te begrijpen, evenals die van alternatieve energieën. De reis van het programma onder leiding van Riccardo Iacona, dat sinds 2009 wordt uitgezonden, gaat deze avond meer dan eens naar het buitenland, en in één specifiek geval landt het in Zweden, om het bedrijf Altris, gevestigd in Uppsala, van dichtbij te bestuderen.

Hier bouwen ze batterijen die elektrische auto’s van stroom voorzien, maar de echte en ongelooflijke revolutionaire innovatie is dat ze geen lithium gebruiken, maar uitsluitend natrium, dat veel gemakkelijker te verkrijgen is, gewonnen uit zout. Dit betekent een grotere capaciteit, maar ook een eenvoudigere verwijdering en recycling, zonder het milieu te belasten. De toepassing van natriumbatterijen is op sommige gebieden al realiteit, maar de revolutie is nabij.

Het Zweedse bedrijf wil ze binnenkort zelfs op grote schaal in elektrische auto’s installeren. Net als het bedrijf Altris, ook in Zweden, dat investeert in dezelfde materialen. Northvolt. In beide gevallen zijn de voorspellingen met betrekking tot timing veel lager dan je zou denken: nauwelijks een paar jaar, en zeker veel minder dan een decennium.

Northvolt investeert fors in natrium-ion batterijen, maar ook in de recycleerbaarheid van de huidige lithium-ion batterijen: hun engagement omvat de opening van Europa’s eerste gigafabriek voor de recyclage van lithium-ion batterijen, die 125.000 ton per jaar kan recyclen. Ze zijn in staat om materialen zoals nikkel, kobalt, mangaan en lithium volledig terug te winnen en hebben in 2021 al de eerste 100% gerecyclede cellen geproduceerd in de laboratoria in Vasteras.