Tuin

Pratolina: een mooie en heerlijke plant om te eten

7views

Wist je dat het madeliefje niet alleen een mooie plant is, maar ook heerlijk om te eten? Hier is alles wat je moet weten over deze bloeiende plant.

Een van de bekendste planten ter wereld is ongetwijfeld het madeliefje, waarvan er vele soorten zijn. De bekendste is zeker het margriet, beter bekend als pratolina, juist vanwege zijn neiging om in weilanden te groeien. Het is een kruidachtige vaste plant met bladeren in een rozet. Hij staat bekend om zijn karakteristieke gele centrale stamper en zijn kleine witte bloemblaadjes, ligules genoemd.

Haar schoonheid is onbetwistbaar, zozeer zelfs dat ze gekweekt in potten op balkons en terrassen. Wat veel mensen waarschijnlijk echter niet weten, is dat het madeliefje een eetbare bloeiende plant isHet is super lekker om te eten en is ook rijk aan heilzame eigenschappen die je zullen aanmoedigen om het steeds meer te gebruiken bij je maaltijden. Laten we eens kijken naar een aantal redenen waarom je madeliefje aan je salades zou moeten toevoegen.

Weidegras: de redenen waarom je het aan tafel zou moeten eten

Sommige mensen gebruiken het in infusies om kruidenthee van te maken en anderen verwerken het in hun lentesalades om optimaal van de voordelen te profiteren. Kortom, het madeliefje is een wildcardingrediënt dat gewoon niet op onze tafel mag ontbreken, niet alleen vanwege zijn lekkerheid, maar vooral vanwege zijn heilzame effecten op ons organisme.

Vroeger werd deze plant gebruikt als alfalfa, om afkooksels van te maken die, als ze gedronken werden, veel ziekten van de luchtwegen en bepaalde ontstekingen van de darmen tegengingen. Het werd ook gebruikt voor het avondeten om zweren te genezen met behulp van kompressen van gekookte madeliefbladeren.

Tegenwoordig worden de heilzame eigenschappen op grote schaal gebruikt in de fytotherapie. De infusies worden vandaag de dag nog steeds gebruikt voor ontstekingen van de luchtwegen te verminderen of voor de neusholtes te ontlasten. Hetzelfde geldt voor wonden.

Het gebruik van de verse, gewassen en gedroogde bladeren van het madeliefje en het aanbrengen op wonden zou de wondgenezing bevorderen. Studies hebben ook aangetoond dat de bladeren en bloemen van de margriet gebruikt kunnen worden in gevallen van kleine tekenen van blaasontsteking.

Hoe madeliefje kweken

Als jij ook tot degenen behoort die optimaal willen profiteren van de heilzame eigenschappen van deze plant, dan volgen hier enkele tips voor het thuis kweken ervan. Allereerst moet je ervoor zorgen dat de buitentemperatuur tussen de 5 en 24 graden is. Deze wilde plant is niet erg warmtetolerant en overleeft daarom niet boven de 30 graden, maar is goed bestand tegen lagere temperaturen, tot maximaal -10 graden.

De madeliefjespot moet minstens 24 cm in diameter zijn en moet in de volle zon staan, anders kan het moeilijk zijn om je zaailingen te zien bloeien. Van april tot september moet je de planten regelmatig water geven, zodra de grond droog is. Na de zomer kun je de frequentie van het water geven verminderen tot een paar keer per week.