Tuin

Plaats de schelpen in de oven en bak ze 30 minuten. Een truc waar zelfs de beste tuiniers zich niet voor hoeven te schamen

16views

Home, Ecologie, Tuin,


13.5.2024 Editorial Passie in jezelf (Foto: shutterstock/YULIYA KIRILLOVA). Hoe wordt kunstmest gemaakt van eierschalen? Niet iedereen beseft hoe makkelijk het is. Alles wat je nodig hebt is een oven, een paar minuten en je…

13.5.2024 Redactie Passie in jezelf (Foto: shutterstock/YULIYA KIRILLOVA).

Hoe wordt eierschaalmest gemaakt? Niet iedereen beseft hoe makkelijk het is. Alles wat je nodig hebt is een oven, een paar minuten en je zult succes hebben. Je planten zullen je bedanken met een weelderige en gezonde groei en jij zult een rustige nachtrust hebben. Zelfgemaakte meststof van restjes ei is gratis.

Hoe maak je kunstmest van eierschalen?
Foto: shutterstock/YULIYA KIRILLOVA

Er zijn heel wat natuurlijke methoden om planten te bemesten, en tuiniers lopen soms zelfs op de zaken vooruit door nieuwe manieren te bedenken om ze te versterken, zodat je geen dure en chemische producten uit de winkel hoeft te gebruiken. Het blijkt dat je zelfs kunt gebruiken wat je normaal gesproken in de vuilnisbak gooit. Deze goedkope en milieuvriendelijke truc heeft al veel volgelingen. Het enige wat je hoeft te doen is eierschalen bakken. Wat houdt deze truc precies in?

Op Instagram @katt.call verscheen enige tijd geleden een video waarin het proces van het bereiden van eierschalen als meststof voor planten werd getoond. De handeling bleek heel eenvoudig te zijn.

Neem gewoon de schelpen (het is belangrijk om ze van tevoren niet in zout water te koken, want zout is slecht voor planten) en breek ze in kleinere stukjes. Later leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats ze in een op 250 °C voorverwarmde oven. Bak ze 30 minuten. Als de schelpen zijn afgekoeld, maal je ze tot een poeder en serveer je het aan de planten. Onthoud wel dat deze meststof niet geschikt is voor alle soorten. Voor welke soorten is het wel geschikt?

Eierschalen zijn een natuurlijke bron van calcium, ijzer, zink, silicium, zwavel en fluor. Ze reguleren de pH-waarde van planten en brengen zo de zure reactie van de grond in evenwicht. Tomaten, courgette, kool, lavendel, bonen, cipressen, druiven, varens en bosbessen zullen goed gediend zijn met een dergelijke meststof. Schelpen kunnen ook worden toegevoegd aan compost, maar wees voorzichtig. Kunstmest kan niet worden gebruikt voor planten die gedijen in zure grond. We hebben het bijvoorbeeld over hortensia’s, azalea’s, gardenia’s en orchideeën. In plaats van ze te helpen, zul je ze alleen maar schade toebrengen.

Je kunt mest van eierschalen gebruiken voor tomaten.
Foto: shutterstock/HiTecherZ

Redactie Passie in jezelf.

Wat te doen met eierschalen? Zeker niet weggooien

Wikkel de eierschalen in een zakje en gooi ze in de wasmachine. Je merkt het effect al na de eerste wasbeurt.