Alle artikelen

Overstappen naar de vrije markt: je riskeert 1700 euro meer te betalen

23views

Met de overstap naar de vrije markt loop je het risico 1700 euro meer te betalen. Alle details.

Je hoort steeds meer over de beschermde markt en de daaruit voortvloeiende overgang naar de vrije markt. Voor gas was deze overgang al begonnen, maar voor deelektriciteit de einddatum van de beschermde markt is nog niet aangebroken, er wordt zelfs geschat dat de beschermde markt eind juni 2024 kan eindigen.

Alle consumenten die tot nu toe binnen de beschermde markt de 1 juli noodzakelijkerwijs zullen moeten overstappen naar de vrije markt hetzij door de energieleverancier van hun voorkeur te kiezen, hetzij door rechtstreeks naar een geleidelijke garanties die 36 maanden zullen duren.

Het is dus duidelijk dat er veel consumenten zijn die vandaag de dag in grote moeilijkheden verkeren, met de twijfel om te kiezen wat handig is en wat niet. Volgens sommige schattingen zouden degenen die vandaag besluiten om over te stappen op de vrije markt het risico lopen om ongeveer 1700 € meer per jaar te betalen in vergelijking met de beschermde markt. Laten we nu proberen ons in deze gevoelige kwestie te verdiepen.

Overgang naar de vrije markt: wie loopt het risico 1700 euro meer te betalen?

Vanaf 1 juli 2024 zullen alle gebruikers die zich momenteel op de beschermde markt bevinden, moeten kiezen tussen overschakelen naar de vrije markt of zich aansluiten bij de geleidelijke beschermingsdienst. Met het oog op deze belangrijke keuze is het goed om te weten dat men in het geval van de vrije markt uiteindelijk tot wel 1700 € per jaar meer dan de geleidelijke beschermingsdienst. Dit wordt verklaard door het CRC, d.w.z. de trainingscentrum voor consumentenonderzoek die de verschillende aanbiedingen van de 7 exploitanten die enkele veilingen van exclusieve kopers hebben gewonnen.

Volgens de CRC zouden in feite alle gebruikers die besluiten geen energieleverancier te kiezen die tot de vrije markt behoort, maar automatisch overschakelen op de graduele beschermingsdienst, kunnen genieten van een geschatte besparing door ARERA van ongeveer €131 per jaar per consument in vergelijking met de huidige beschermde markttarieven. De gemiddelde factuur voor een verbruik van ca. 2700 kWh per jaar zou kunnen dalen tot een aandeel van 465 €.

Die in plaats daarvan eenaanbod dat tot de vrije markt behoort zou kunnen riskeren dat de uitgaven van een minimaal €162 per jaar meer dan een maximaal € 573 per jaar meer, een prijs vergeleken met wat zou worden uitgegeven met geleidelijke bescherming. Volgens de CRC zou de situatie dus nog slechter zijn als een gebruiker zou kiezen voor een contract met vaste prijs.

In dat geval zou de gebruiker die vandaag een elektriciteitslevering activeert bij een van de exploitanten die de veilingen hebben gewonnen, van 204 € tot 1776 € per jaar. Daarnaast zijn de kwetsbare gebruikers die besluiten om in de beschermde markt te blijven, zullen nog steeds worden benadeeld omdat zij een hogere gemiddelde factuur van ongeveer 131 euro per jaar zullen hebben in vergelijking met de getrapte beschermingsdienst.

Daar houdt het drama echter niet op, want degenen die bijvoorbeeld vóór 1 juli zijn overgestapt naar de vrije energiemarkt en die tegen juli willen profiteren van de voordelen van de stapsgewijze bescherming, zullen noodzakelijkerwijs het volgende moeten doen voor 30 juni terugkeren naar het hogere beschermingsniveauaangezien er helaas geen directe overstap is van de vrije markt naar de geleidelijke beschermingsdienst.