Alle artikelen

Opwarming van de aarde en het weer: kijk uit voor de klokken, we gaan de wijzers verzetten

17views

Ongelooflijke ontdekking, volgens een studie zou de opwarming van de aarde onze perceptie van tijd beïnvloeden: wat zou er kunnen gebeuren?

Heeft klimaatverandering invloed op onze klokken? Wetenschappers hebben een ongelooflijk verband tussen de opwarming van de aarde en de perceptie van tijdeen gevolg dat tot nu toe onbekend was, waarschijnlijk zelfs genegeerd werd, maar dat wel degelijk bestaat. We kennen allemaal de dramatische gevolgen van de klimaatcrisis.

Oceanen met hogere temperaturen, stijgend water, smeltende gletsjers, steeds langere perioden van droogte, het verlies van vegetatie, de steeds hogere temperaturen. Kortom, de gevolgen zijn voor iedereen zichtbaar, tot grote ergernis van plotters met een sociaal diploma. Het is een dramatische situatie die nu uit de hand loopt. Maar nu is er nog een ontdekking.

Nieuwe ontdekking: klimaatverandering beïnvloedt weerperceptie

Dus, klimaatverandering beïnvloedt de manier waarop we tijd berekenen? Zoals geofysicus Duncan Agnew, professor aan de Universiteit van Californië en samen met zijn team auteur van het onderzoek dat gepubliceerd is in het tijdschrift Nature, “we zijn getuige van iets dat nog nooit eerder is gebeurd in de geschiedenis van de wereld”. Het verstrijken van de tijd berekenen, vertrouwen we op de rotatie van de aarde.

De basis meeteenheid is de seconde, die een fractie vertegenwoordigt van de periode die onze planeet nodig heeft om rond haar eigen as te draaien. De draaisnelheid is echter onstabiel. Om deze reden begonnen wetenschappers op een gegeven moment de resonantie van cesiumatomen.

Het is een atoomklokveel nauwkeuriger dan seconden. Om deze stabiliteit in onze klokken te compenseren, is de’toevoeging van een extra seconde, de zogenaamde ‘schrikkelseconde’.om de tijd opnieuw af te stemmen op de rotatiebeweging van de planeet. Sinds 1972 zijn er maar liefst 23 seconden toegevoegd.

Wat is de ‘schrikkelseconde’ en waarom maken wetenschappers zich er zorgen over?

Maar nu, als gevolg van klimaatveranderingis de rotatie van de aarde versneld. De wrijving van de getijden van de oceanen, de zwaartekracht van de zon, aardbevingen, beïnvloeden de rotatie van de planeet die, in tegenstelling tot die van de kern, die vertraagt, deze versnelt. Sinds 1999 zijn er 4 extra intercalaire seconden toegevoegd.

Het probleem ontstaat als er interleaved seconden moeten worden afgetrokkenin plaats van ze op te tellen, omdat dit kan leiden tot zogenaamde ‘computerchaos’, waardoor communicatie, satellieten, computersystemen en nog veel meer worden verstoord. De opwarming van de aarde heeft invloed op de rotatiesnelheid van de aarde en vertraagt deze.

Het smelten van gletsjers en de toename van de watermassa in de oceanen, die naar de evenaar drukt, zou de rotatiebeweging van de planeet kunnen verminderenen dit zou het aftrekken van de tweede intercalaire vermijden. In de onfortuinlijke en dramatische situatie die klimaatverandering met zich meebrengt, zegt de gepubliceerde studie, hebben we misschien geluk dat we niet tegen zo’n eventualiteit aanlopen, die totaal onbekend is.

Volgens de berekeningen zou het aftrekken van de tweede intercalaire al in 2026 hebben plaatsgevondenmaar in plaats daarvan vermijden we dit risico, althans voorlopig, door de aftrekking uit te stellen tot ten minste 2030. Dit tijdsbestek is belangrijk omdat het wetenschappers de kans geeft om de kwestie beter te bestuderen.