Alle artikelen

Opa liet een truc zien om botte messen te slijpen op een gewone mok of bierfles

10views

Of je nu een culinaire liefhebber bent of veel tijd buiten doorbrengt, je gebruikt waarschijnlijk vaak een mes. En het moet scherp zijn, want een bot mes is nutteloos en gevaarlijk. Sterker nog, hoe harder je moet proberen om iets te snijden, hoe groter de kans dat je jezelf snijdt.

Enthousiaste koks hebben waarschijnlijk meer messen dan enthousiaste kampeerders. En ze hebben waarschijnlijk ook een slijper bij de hand. In de buitenlucht kan de situatie iets ingewikkelder zijn. Maar beiden kunnen tips gebruiken om botte messen scherp te maken, zelfs als het benodigde gereedschap ergens is afgedwaald.

Zowel een koffiemok als schuurpapier kunnen helpen.

Iedereen heeft genoeg keramische mokken thuis. Neem er een en draai hem ondersteboven. Zoek het dikste, ongeglazuurde deel van de mok zodat het niet gaat schuiven op tafel. Ga er onder een hoek van 10° met schuurpapier overheen tot hij weer vlijmscherp is. Je kunt de onderkant van het bord op dezelfde manier gebruiken.

Als je twee messen hebt, kun je de ene tegen de andere slijpen. Je moet echter geen lemmet tegen lemmet slijpen, dan zou je ze allebei ruïneren. Je moet altijd het lemmet van het ene mes tegen de achterkant van het andere slijpen.

Je kunt zowel scharen als messen slijpen met gewoon schuurpapier. Als je zowel grover als fijner schuurpapier bij de hand hebt, begin dan met het grofste en werk op naar het fijnste. Een nagelvijl werkt goed in plaats van schuurpapier.

Een autoruit en een fles bier

Het zal je misschien verbazen, maar je kunt ook op glas slijpen, bijvoorbeeld op een autoruit. Maar je moet het er wel afhalen. De ruwe, afgeronde rand zal je messen perfect slijpen. Ga gewoon een paar keer met beide kanten van het mes over de rand van het glas. Je kunt ook een gebroken fles of een scherf gebruiken. Hun randen zijn ook ongepolijst en scherp genoeg om je mes te slijpen. Als je geen scherven bij de hand hebt, ga dan met het lemmet van het mes over de mond van de fles.

In de open lucht volstaat een steen

Moet je je messen slijpen midden in de natuur? Zoek een gladde, platte steen of baksteen en ga er met je mes overheen als een slijpmachine. Een schop, bij voorkeur van staal, is ook handig.

Al deze methoden zullen je helpen om niet alleen je messen te slijpen, maar ook je scharen. In het geval van een schaar kun je echter ook aluminiumfolie gebruiken. Stapel het zo hoog mogelijk op en knip het dan in kleine stukjes. Het knippen van het aluminium zal ook de schaar scherpen.

Er zijn veel manieren om dit te doen. Dus als je een bot mes of een botte schaar hebt en je hebt geen slijper, dan zijn er genoeg dingen die je kunnen helpen om je probleem op te lossen. Pas wel op dat je jezelf niet bezeert.