Bruikbare tips

Onderschat deze fouten niet bij het (NIET) schoonmaken van het aanrecht: ze kunnen je duur komen te staan

6views

Zelfs als het er schoon uitziet, verbergt onze gootsteen gevaarlijke valkuilen voor onze gezondheid: hier lees je hoe je hem goed schoonmaakt

De gootsteen is een van de plaatsen in de keuken waar vuil ongestoord op de loer ligt en waar het risico op verspreiding van ziekteverwekkers het grootst is.

Etensresten van vuil serviesgoed, sporen van pesticiden en aarde die zich afzetten telkens we fruit en groenten wassen, afwasmiddelresten en zelfs het vuil dat zich ophoopt op de spons die in deze hoek van de keuken voor hygiëne moet zorgen.

Al deze bronnen van vuil bij elkaar, kunnen leiden tot de vorming van een echte biofilm aan de binnenkant van de gootsteen, waar bacteriën en ziektekiemen zich vermenigvuldigen (met gevaarlijke gevolgen voor onze gezondheid).

In het bijzonder de bacteriën E. coli, listeria en salmonella (soms aangetroffen op rauw vlees, vis en eieren) zijn het meest zorgwekkend en kunnen gevaarlijke vijanden worden.

Maar voedsel- en vuilresten zijn ook om een andere reden gevaarlijk: ze kunnen samenklonteren en verstoppingen vormen in leidingen die de doorgang van water kunnen belemmeren en onaangename geuren kunnen veroorzaken.

De gootsteen schoonmaken

De oplossing om het risico op bacteriële besmetting in de gootsteen te minimaliseren, die de gezondheid van ons voedsel en de hele keukenomgeving zou kunnen aantasten, is het toepassen van effectieve hygiënepraktijken. Hier volgen enkele praktische tips.

Schoonmaken na elk gebruik

Vergeet niet om na het koken en afwassen, of zelfs na het omgaan met eieren of het hanteren van rauw vlees, alle keukenoppervlakken – inclusief de gootsteen – grondig schoon te maken met een specifiek product met desinfecterende eigenschappen.

Zuiveringszout tegen nare geurtjes

Zoals we in verschillende artikelen hebben gezegd, reinigt of desinfecteert zuiveringszout niet, maar het kan wel een waardevol hulpmiddel zijn bij het bestrijden van nare geurtjes.

Als er een onaangename geur uit de afvoer van de gootsteen komt, giet dan een kopje zuiveringszout in de afvoer van de gootsteen, gevolgd door een paar glazen heel heet water.

Het ventilatiescherm schoonmaken

Aangezien het ventilatiescherm in onze gootsteen rechtstreeks op de afvoer is aangesloten, is het mogelijk dat daar ook sporen van vuil en etensresten op de loer liggen.

Daarom is het essentieel om ook dit gedeelte van tijd tot tijd schoon te maken. Haal het beluchtingsscherm uit de kraan, dompel het in een oplossing van heet water en citroenzuur gedurende een half uur, spoel het dan af onder stromend water voordat je het terugplaatst.

Andere nuttige tips

  • Vermijd het gieten van olie en vet in leidingenNaast het feit dat het een zeer vervuilende slechte gewoonte is, lopen deze vettige stoffen niet weg met het water en nestelen ze zich in de leidingen, wat onaangename geuren veroorzaakt.
  • We gebruiken een filter voor de afvoer van de gootsteen: dit voorkomt dat etensresten in de leidingen terechtkomen, maar we kunnen ze gemakkelijk bij het afval gooien.
  • Vergeet niet om het volgende te doen periodiek onderhoud van uitlaatpijpeneventueel door contact op te nemen met een professionele technicus.

Wil je ons nieuws niet missen?

We raden je ook aan: