Bruikbare tips

Omdat iedereen lucifers in de potten van zijn planten stopt, is dat echt een goed idee?

10views

Video’s die laten zien hoe je lucifers kunt gebruiken om planten te bemesten en ongedierte weg te houden zijn helemaal in op sociale media, maar werkt het echt of is het nepnieuws?

De voorjaar, het seizoen van het ontwaken van planten en de bloei van bloemen. Zij die bloeiende planten op hun terras of in hun tuin hebben, weten dat dit de tijd is waarin maximale zorg nodig is.

Juiste hydratatie, de juiste bodemvoeding, snoeien en verpotten van grotere planten zijn allemaal dingen die ervoor zorgen dat de planten floreren en bloeien.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat in deze tijd van het jaar het volgende een rage is op sociale media trucjes en middeltjes die wonderen beloven te verrichten voor de gezondheid van onze planten in bloei.

Een van de ‘botanische tips’ betreft de mogelijkheid van gewone lucifers om te zetten in meststoffen en afweermiddelen voor planten tegen kleine insecten, maar werkt het echt? Laten we het samen bekijken.

Lees ook: Deze stof, die we allemaal in huis hebben, kan veranderen in een wondermiddel voor je planten

Lucifers als meststof…

Lucifers zijn niets meer dan houten stokjes waarvan het ene uiteinde is bedekt met ontvlambare chemicaliën die kunnen worden ontstoken door wrijving: kaliumchloraat, antimoontrisulfide en ammoniumfosfaat.

De aanwezigheid van was (paraffine) op de ‘kop’ zorgt ervoor dat de chemische verbindingen onschadelijk blijven totdat ze tegen een schurend oppervlak worden gewreven – zoals schuurpapier.

Het idee is om lucifers in de grond te steken zodat de chemicaliën die we hebben genoemd vrijkomen en zo de plant voeden.

Er is zelfs die voorstelt om sommige lucifers in water te laten wekenzodat de chemicaliën in de vloeistof vrijkomen en dat water vervolgens te gebruiken voor planten:

Eigenlijk, heeft deze suggestie geen wetenschappelijke basis en er is geen bewijs dat de aanwezigheid van lucifers in de bodem echte voordelen oplevert voor planten.

Bedenk bovendien dat de concentraties van chemische verbindingen in lucifers zo onbeduidend zijn dat je de pot zou moeten vullen met lucifers om te hopen op een echte verbetering.

…en tegen ongedierte

Het idee dat lucifers bepaalde plagen zoals muggen, bladluizen, wolluizen en witte vliegen kunnen afweren, is ook gebaseerd op de eigenschappen van de chemische stoffen waaruit hun kop bestaat en, in het bijzonder, op de geur die deze stoffen afgeven en die ongewenst zou zijn voor insecten:

Nogmaals, er is echter geen wetenschappelijke basis dat de effectiviteit van lucifers als afweermiddel bewijstmaar ook dit is nepnieuws dat op sociale netwerken circuleert om meer zichtbaarheid en likes te krijgen.

Wil je ons nieuws niet missen?

We raden ook aan: