Tuin

Oma’s remedie tegen vergeelde schoppen. Dit ingrediënt doet wonderen

7views

Ecologie, Tuin,


10.5.2024 Editorial Passie in jou (Foto: shutterstock/Ekaterina34). Gaat je duindoorn dood en worden de bladeren geel? Maak je geen zorgen, dit is een veelvoorkomend probleem bij het kweken van deze plant. Probeer het op de eenvoudige, ouderwetse manier en…

10.5.2024 Redactie Passie in jezelf (Foto: shutterstock/Ekaterina34).

Gaat je duindoorn dood en worden de bladeren geel? Maak je geen zorgen, dit is een veel voorkomend probleem bij het kweken van deze plant. Probeer de eenvoudige, ouderwetse manier en de bladeren zullen mooi en groen zijn. Controleer ook of je plant de juiste omstandigheden heeft. Een beetje aandacht is alles wat ze nodig heeft en ze zal je belonen met een uitbundige bloei.

Gaat je duindoorn dood en worden de bladeren geel?
Foto: shutterstock/Ekaterina34
  • Jakobskruiskruid is een uitzonderlijk mooie plant met weelderige groene bladeren en prachtige witte bloemen. Ze is ideaal om binnenshuis te kweken en is niet bijzonder veeleisend.
  • Het vergelen of bruin worden van de bladeren van het fluitenkruid is een veelvoorkomende kwaal die gemakkelijk kan worden verholpen. Er is maar één simpel ingrediënt voor nodig.

Wegedoorn is een tropische plant, maar je kunt hem gerust op je vensterbank thuis kweken. Net als elke bloem heeft ook deze plant haar eigen behoeften en als je haar verwaarloost, verwelkt ze en worden haar bladeren geel en lelijk. Dat is het eerste waarschuwingssignaal dat je plant hulp en wat meer zorg nodig heeft. Gelukkig is er een slimme truc om dit probleem in een handomdraai op te lossen.

Symptomen die verschijnen op de bladeren van een duindoorn zijn een duidelijk teken dat het niet goed gaat met de plant. Soms blijken de details waar je niet op let de oorzaak te zijn van een kleine ramp. Als de bladeren van je schedefonteinkruid geel en bruin beginnen te worden en aan de uiteinden verwelken, is de conclusie eenvoudig: je plant heeft meer vocht nodig. Dit is typisch een teken dat het binnen te droog is. Bruine bladeren verschijnen meestal als je de plant in de buurt van radiatoren of andere warmtebronnen houdt.

Een andere oorzaak van bladproblemen is meestal overbewatering of directe blootstelling van de plant aan sterk zonlicht. Kijk eerst naar het wortelstelsel; als de plant te veel water heeft gekregen, is het mogelijk dat de wortels zijn gaan rotten. Als dit het geval is, verwijder dan de beschadigde wortels en plant de plant uit in nieuwe grond. Geef voorzichtig water, houd de grond licht vochtig. Laat de plant nooit in het water staan.

Als het schedefonteinkruid verwelkt en de bladeren geel en bruin beginnen te worden, betekent dit dat het te weinig water heeft.
Foto: shutterstock/Ludmila Kapustkina

Veel mensen vergeten dat planten die te veel water krijgen, vaak verwelken. Hoe kan dat? Dat is eenvoudig. Rotte wortels vervullen hun functie niet meer en voorzien de plant niet langer van water en voedingsstoffen, waardoor de plant afsterft en verwelkt. Als je wilt dat je duindoorn krachtig groeit, moet je zeker deze oude wijven trucjes proberen.

Alles wat je nodig hebt is één simpel ingrediënt, dat je vast al in huis hebt – we hebben het over simpele suiker. Alles wat je nodig hebt is een eetlepel suiker en 1 liter water.

Oma’s conditioner voor duindoorn:

Los 1 eetlepel gewone suiker op in 1 liter gekookt water. Roer grondig en wacht tot de vloeistof is afgekoeld. Giet het over de schop, maar zorg ervoor dat je de plant niet te veel water geeft – de grond moet vochtig zijn en de plant mag nooit in het water staan. Deze zelfgemaakte voeding hoeft maar één keer per maand te worden toegepast. Het resultaat? Weelderige, sappige groene en opzichtige bladeren en prachtige bloemen.

Het enige wat je moet doen om een duindoorn als een gek te laten groeien, is hem de juiste omstandigheden geven.

  • Deze plant houdt van licht zure, goed doorlatende grond. Hij moet vochtig worden gehouden, maar niet te veel water.
  • Spadevoet houdt van een schaduwrijke of halfschaduwrijke plek.
  • De ideale temperatuur voor deze plant is ongeveer 21-23 graden Celsius.
  • Geef schedefonteinkruid in de warmere maanden ongeveer 2 – 3 keer per week water, in de winter minder vaak. Je kunt het beste controleren of de grond niet te nat is, te veel water geven kan de wortels van de plant beschadigen.
  • Het is mogelijk om kunstmest te gebruiken, waardoor de plant uitbundig gaat bloeien.
  • De scheper heeft geen speciale zorg nodig en hoeft niet gesnoeid te worden. Het is de moeite waard om hem te controleren op plagen, want hij is gevoelig voor hopmijt.
  • Om duindoorn te vermeerderen, verdeel je de kluit van de plant.
Duindoorn geeft de voorkeur aan een halfschaduwrijke of schaduwrijke plek.
Foto: shutterstock/Alsu Kanyusheva

Redactie Passie in jezelf.

Vlekken op de bladeren? Je planten overleven het misschien niet!

Doe ze in een pot en schud. Twee dagen later groeit de schop uit de pot.