Bruikbare tips

Mogen warme restjes in de koelkast? De regel die je moet volgen als je geen onaangename verrassingen wilt

7views

Er bestaan veel valse mythes over het bewaren van gekookt voedsel in de koelkast: hier is de fout die je volgens de expert niet moet maken

Is het gevaarlijk om kliekjes in de koelkast te bewaren als ze nog warm zijn? Laten we proberen hier wat licht op te werpen.

De cijfers van de voedselverspillingzijn helaas nog steeds erg hoog: volgens de meest recente gegevens gooien Italianen 81 gram voedsel per dag weg, praktisch meer dan een halve kilo per jaar (566,3 gram).

Dit heeft gevolgen vanuit economisch oogpunt (een verspilling van 126 euro per hoofd van de bevolking per jaar), maar ook vanuit milieuoogpunt, als we bedenken dat de productie van wat op onze tafel belandt het verbruik van water, grond en energie met zich meebrengt.

Daarom stellen we in onze artikelen vaak strategieën voor om etensresten te bewaren of opnieuw te gebruiken in nieuwe recepten, zodat ze niet worden verspild en in de vuilnisbak belanden.

Wanneer er voedsel overblijft, vooral gekookt voedsel, is de natuurlijke neiging om het in de koelkast te zetten en het te bewaren voor de volgende dag. Maar is dit echt een juiste gewoonte of kan het de kwaliteit van het voedsel in gevaar brengen? Laten we samen kijken.

Lees ook: Koelkast, maak deze grote fout niet als je niet wilt eindigen met een torenhoge rekening

TikTok’s truc voor het bewaren van voedsel in de koelkast

Om de twijfel over het bewaren van voedsel in de koelkast weg te nemen, sprak een expert op het gebied van huishoudelijke en persoonlijke hygiëne op TikTok, Mary Futher (@MadameSweat).

In een video die ze onlangs op haar account plaatste, legt Mary uit hoe je restjes warm eten op de juiste manier in de koelkast bewaart.

Mijn schoonmoeder zei altijd: ‘Laat het eten afkoelen voordat je het in de koelkast zet, anders ontwikkelen zich bacteriën in het product’ – legt ze uit in de video. – Eigenlijk had ze het mis.

In feite, als we ons gekookte voedsel in de koelkast gaan bewaren voor latere consumptie, is de sleutel om het niet te lang op kamertemperatuur te laten staan: dit bevordert de verspreiding van bacteriën en schimmels.

Als je het langer dan twee uur hebt laten staan, kun je het net zo goed in de prullenbak gooien,” legt Mary uit. – Hoe eerder je het in de koelkast zet, hoe beter.

Voedsel dat nog warm is in de koelkast zetten is echter ook een slechte gewoonte, omdat het meer energie verspilt en de kwaliteit van het andere voedsel in de koelkast aantast.

Als we een zeer warme verpakking in de koelkast zetten, zal de interne temperatuur van het apparaat abrupt stijgen en zal de koelkastmotor harder moeten ‘werken’ om de juiste temperatuur te herstellen, wat energie verspilt.

Bovendien kan de plotselinge verandering in temperatuur de conservering van voedsel in onze koelkast veranderen – zoals kaas, melk of vis.

3 tips voor perfecte bewaring

  1. Als we voedsel willen bewaren terwijl het nog warm is, maken we kleine porties en plaatsen deze in ondiepe bakjes: op deze manier koelt het voedsel sneller af en wordt bacteriële besmetting voorkomen.
  2. Laat maximaal twee uur na het koken voordat je de bakjes in de koelkast zet: zo kan het voedsel afkoelen, maar voorkom je tegelijkertijd de verspreiding van bacteriën in het product.
  3. Tot slot, laten we vertrouwen op onze zintuigen om te controleren of een product dat de vorige dag is bereid nog goed is om te eten: als we schimmelvlekken zien of een onaangename geur ruiken, kunnen we het product beter in de vuilnisbak gooien.

Als we deze paar eenvoudige regels volgen, kunnen we voedselresten zelfs twee of drie dagen in de koelkast bewarenZo houden we verspilling tegen en besparen we waardevolle hulpbronnen.

Wilt u ons nieuws niet missen?

Bron: TikTok

We raden ook aan: