Alle artikelen

Luchtvervuiling: luchtkwaliteitsgegevens in Italiaanse steden

13views

De winter is zacht, sneeuw is schaars en neerslag is er bijna niet, we kijken naar luchtkwaliteitsgegevens in Italiaanse steden.

We maken een zeer ongebruikelijke winter door, met bovengemiddelde temperaturenvrij mild voor de periode, en dit volgt op een jaar, 2023, dat de hoogste temperatuur in de geschiedenis registreerde. De situatie is inderdaad alarmerend, niet alleen vanwege de steeds warmere winters, maar ook door de afwezigheid van sneeuw en regendie tragische droogteverschijnselen.

Sneeuw en regen dienen in de eerste plaats om alle natuurlijke reservoirs te vullen, om de vegetatie te blussen en natuurlijk om de vervuiling te temperen. Maar als het weinig regent en sneeuwt, is de luchtkwaliteit altijd slechter. Wat zijn de laatste gegevens over de luchtkwaliteit? Laten we zeggen dat er iets verbeterd is sinds afgelopen weekend, dankzij de regen en sneeuwval in ons gebied.

De meest vervuilde steden in Italië: luchtkwaliteit volgens de laatste gegevens

Kijkend naar de kaart van Wereld Luchtkwaliteit Index Projectkunnen we een glimp opvangen van enige verbeteringin ieder geval vergeleken met een paar dagen geleden. De luchtkwaliteit is vrij goed in heel Italiëmet waarden die de grenswaarden van de WHO overschrijden. Het land lijkt verdeeld in drie delen, het noorden, midden en zuiden.

Wat blijkt? Noord-Italië heeft de meeste problemenmet een luchtkwaliteit die niet bepaald uitzonderlijk is, maar ook niet dramatisch. Steden als Milaan en Turijn behoren tot de meest vervuilde steden, met PM10- en PM2,5-waarden iets boven het gemiddelde. In de Alpen is de lucht schoon en zijn de verontreinigingswaarden laag. Verona vestigt record als meest vervuilde stad.

In Midden-Italië vinden we Rome, de meest vervuilde stad in de centrale gordel, die echter een goede luchtkwaliteit heeftmet verontreinigingslimieten in het normale bereik. Daarna volgen Florence en Ancona. Laten we zeggen dat heel Midden-Italië een vervuiling onder controle.

Luchtvervuiling en het belang van schone lucht

Tot slot hebben we in het zuiden Napels, met een fatsoenlijke luchtkwaliteit, met PM10- en PM2,5-waarden net boven de drempelwaarde, en dan nog enkele steden in Calabrië, die nog waarden binnen de grenzen hebben. In Apulië is de lucht goed, net als op Sicilië. Dankzij bewustmakingscampagnes, voornamelijk uitgevoerd door milieuverenigingen zoals Greenpeace, Legambiente of Cittadini per l’Aria, zijn de Italianen zich bewuster geworden van het probleem. steeds meer aandacht voor de luchtkwaliteit in hun stad.

Het is belangrijk ga voor de Groeneduurzaam gedrag te handhaven, en het is belangrijk dat de overheid de ecologische transitie doorzet om de impact op het milieu te verminderen. Goede lucht inademen is essentieel voor onze gezondheiden is een van de belangrijkste doelstellingen van de afspraken die de Verenigde Naties hebben gemaakt. De Air Quality Index (AQI) is van vitaal belang.

In 2023 stelde Legambiente vast dat de dagelijkse PM10-limieten in 18 steden werden overschreden. Zwarte trui voor Frosinone, Turijn, Treviso, Mantova, Padua, Venetië. Het gebied met de laagste gemiddelde luchtkwaliteit is de Povlakte, nog steeds het meest vervuilde gebied van het land.niet alleen vanwege de sterke aanwezigheid van fabrieken, maar ook omdat het omgeven is door bergen die geen luchtverversing toelaten.