Tuin

Je hoeft ze helemaal niet in de winkel te kopen. Zo kweek je je eigen laurierblaadjes. Onthoud één ding

8views

Tuin,


13.5.2024 Editorial Passie in jezelf (Foto: shutterstock/Denis Achberger). Een laurierblad vind je in bijna elk huishouden. We gebruiken het om de smaak van soepen, vlees of sauzen te versterken. Veel mensen kennen deze plant…

13.5.2024 Editorial Passie in jezelf (Foto: shutterstock/Denis Achberger).

Het laurierblad is in bijna elk huishouden te vinden. We gebruiken het om de smaak van soepen, vlees of sauzen te versterken. Veel mensen kennen deze plant als een gedroogd kruid en dat is een vergissing. Laurier is een boom die je met succes in huis kunt kweken.

Hoe kweek je echte laurier?
Foto: shutterstock/Denis Achberger

Laurier staat ook wel bekend als laurierblad. Het zijn de gedroogde bladeren van deze boom die we in winkels kunnen kopen. Ze hebben een karakteristieke intense geur en maken gerechten aromatischer. Hoe kweek je laurier? Het is niet zo moeilijk als het lijkt.

Laurier groeit van nature in mediterrane landen, maar in Slowakije moet hij in een pot worden gekweekt en binnen worden gehouden voor de winter, omdat hij lagere temperaturen niet goed verdraagt. In de lente en zomer kun je hem echter veilig buiten kweken, bijvoorbeeld op een balkon of terras.

Boom kan tot 8 meter hoog worden, hoewel hij in een pot niet hoger dan 1,5 meter zou moeten worden. Hij wordt gekenmerkt door zijn lancetvormige glanzende bladeren, die een kenmerkende geur hebben door hun essentiële olie. Laurierbladeren worden het meest gebruikt in de keuken, maar niet alleen daarin. Ze zijn ook zeer geschikt voor cosmetica of medicijnen. Hoe kweek je laurier zodat hij mooi en gezond groeit?

Laurierbladeren worden het meest gebruikt in de keuken, maar niet alleen daarin.
Foto: shutterstock.com/Kristini

De plant voelt zich het beste op een zonnige en windbeschutte plek. Het substraat moet vruchtbaar en doorlatend zijn. Het is belangrijk dat de pot voor de boom niet te groot is. Dan zal hij veel beter groeien. Een belangrijk aspect in de verzorging is snoeien, wat regelmatig moet gebeuren van april tot augustus, zodat de boom nieuwe scheuten en bladeren krijgt.

Redactioneel Passie in jezelf.

Een afkooksel van laurierbladeren heeft verbazingwekkende eigenschappen. Wist je dat?

Uitstekende meststof voor laurieren. De bladeren worden vlezig en groen