Bruikbare tips

Ik onthul mijn geheimen om radicchio minder bitter te maken

7views

Ontdek de geheimen om radicchio minder bitter te maken en geniet op nieuwe en heerlijke manieren van zijn unieke smaak.

Radicchio is een zeer veelzijdige groente waarmee je zoveel recepten kunt bereiden, van voorgerechten tot bijgerechten, maar zijn kenmerkende noot, een lichte bitterheid, kan voor sommige fijnproevers een belemmering zijn.

Er zijn verschillende variëteiten radicchio, zowel wilde als gekweekte, elk gekenmerkt door een unieke smaak die varieert afhankelijk van het type en het geografische gebied van herkomst. Al deze variëteiten delen een knapperigheid.

Tot de meest populaire radicchio-variëteiten behoren Radicchio Rosso di Treviso, Radicchio di Verona en Radicchio di Chioggia, elk met hun eigen onderscheidende kenmerken.

Lees hier meer: Radicchio: voordelen en eigenschappen

Naast hun heerlijke smaak zijn alle soorten radicchio een rijke bron van vitaminen, natrium en ijzer. Opgemerkt moet worden dat radicchio ook een lichte groente is, die bijdraagt aan een evenwichtig dieet met slechts ongeveer 13 Kcal per 100 gram.

Radicchio kan op veel manieren worden gegeten: rauw in salades, of gekookt om smaak toe te voegen aan pasta of rijstgerechten. Het is net zo lekker als bijgerecht, bereid in de oven of in een pan, en biedt veelzijdigheid en culinair plezier in elke hap.

De kenmerkende bitterheid van radicchio is echter een noot die enigszins kan worden gedoofd met een paar trucjes; laten we samen kijken hoe je dit kenmerk in een sterk punt kunt veranderen. Laten we de geheimen en trucs ontdekken om radicchio minder bitter te maken, met behoud van zijn uniekheid en veelzijdigheid in de keuken.

Selecteer de radicchio zorgvuldig

Begin met de basis, een zorgvuldige selectie van radicchio kan het verschil maken. Kies voor verse, compacte radicchio zonder duidelijke donkere vlekken; kies jongere exemplaren voor een minder uitgesproken smaak.

Week het in koud water

Snijd de radicchio in reepjes en week het in koud water, dit kan helpen om de bitterheid te verminderen. Laat de radicchio bladeren een uur weken voor gebruik, als je wilt kun je citroen of een paar druppels azijn toevoegen, daarna kun je het afspoelen en gebruiken.

Blancheer het een paar minuten

Je kunt de radicchio ook in plakjes snijden en snel blancheren. Dompel het een paar minuten onder in kokend water, laat het uitlekken en gebruik het dan volgens het gewenste recept. Deze truc is vooral effectief bij het bereiden van risotto’s of sauzen voor pastagerechten.

Als tijd een beperking is en je geen aandacht kunt besteden aan langere inweek- of kooktijden, is een snelle optie om je te richten op het puntgedeelte, waarbij je de witte centrale rib grotendeels vermijdt, die meestal een meer bittere smaak met zich meebrengt. Op deze manier kun je genieten van de onmiskenbare smaak van radicchio zonder dat je hoeft in te leveren op praktische zaken in de keuken.

Welke radicchio is het minst bitter

De minst bittere radicchio is de bonte radicchio uit Lusia, met een karakteristiek uiterlijk en smaak die lijkt op die van de bonte radicchio uit Castelfranco. Hij onderscheidt zich door zijn zoete profiel, bijna zonder de traditionele bittere nasmaak, waardoor hij een delicate en waarneembare smaakervaring biedt.

Lees ook: