Alle artikelen

Ik heb mijn hele leven niets gedaan. Dan krijg ik een pensioen van 22.000 per maand. Zo gaat dat hier.

7views

Er zijn een aantal onrechtvaardigheden gaande in dit land die gewoon geaccepteerd moeten worden omdat er anders niet veel aan gedaan kan worden. Wat echt problematisch is, is het fenomeen van de zogenaamde “schurk”. Dit zijn mensen die, ondanks de vraag naar hun werk, gewoon niet willen werken. Werknemers van de arbeidsbureaus kunnen zich opensnijden om hen mogelijke banen aan te bieden, en één voor één worden ze in de vuilnisbak gegooid.

Ze proberen het aas te pakken.

Ze overleven gewoon op verschillende uitkeringen en toeslagen. Dit is eigenlijk mogelijk in Tsjechië, en tienduizenden tot honderdduizenden mensen werken op de lange termijn niet op deze manier. Maar wat gebeurt er als ze de pensioengerechtigde leeftijd bereiken en een pensioen moeten gaan ontvangen?

Mensen geloven vaak dat er een ander onrecht zal zijn. En dat is ook vaak de hoop van de betrokken nerds, die denken dat de staat weer voor hen zal zorgen, zoals ze gewend zijn. Maar ondanks alle verwachtingen en fantasieën is de realiteit niet zo eenvoudig.

Want een pensioen is het resultaat van een soort verzekering, zij het een wat onnauwkeurige term, want je zet geen geld weg op een denkbeeldige rekening, maar gooit het in een omslagstelsel waar het meteen wordt opgebruikt, terwijl je moet hopen dat iemand ook aan je bijdraagt als de thee komt.

Hoe wil je het tellen?

Maar in het kort, het is sociale zekerheid, en als je niet meedoet, kan het goed zijn dat je geen recht hebt op een pensioen. En nee, echt, het wijdverbreide gerucht dat een niet-werkend persoon automatisch recht heeft op een gemiddeld pensioen van 22.000 kronen werkt hier niet, want hoe zou dat anders ook berekend moeten worden.

In werkelijkheid is het echter heel anders. Het is waar dat als je 35 jaar niet hebt gewerkt, inclusief uitgesloten periodes, je simpelweg geen recht hebt op een pensioen. De theoretische redding zit hem precies in de uitgesloten tijd, die meetelt na de tijd die je in het arbeidsbureau hebt doorgebracht. Het addertje onder het gras is dat werkloosheid maar één jaar meetelt voor je verzekering. Ben je ouder dan 55, dan kom je in aanmerking voor drie jaar dekking. Maar niet meer.

Lees ook:

Elk jaar komen duizenden mensen erachter dat ze geen pensioen krijgen en dat ze daar niets aan kunnen doen. Het laatste redmiddel voor sommigen van hen is echter een vrijstelling waarbij ze tot hun 70e moeten werken. Daarna hoeven ze maar 15 dienstjaren te hebben, wat acceptabeler is. Maar het is een wereldwonder dat sommigen zelfs dat niet halen.

Foto: Shutterstock