Tuin

Iedereen met een tuin in Tsjechië riskeert een boete van 150.000 CZK in 2024. Voldoe je niet aan de nieuwe verplichting en het vliegt je al om de oren

11views

Afgezien van het feit dat de meeste mensen in Tsjechië in hun eigen huis willen wonen, omvat het gebruikelijke idee van een mooi en kwalitatief huis ook het feit dat het een gezinswoning zal zijn uitgerust met ten minste een stukje tuin. Er gaat tenslotte niets boven ontspannen in de tuin op aangename lente- en zomerdagen en het verbouwen van wat producten.

Het is niet alleen aan jou

Tsjechen houden gewoon van tuinen en niets zal dat in de toekomst veranderen. Maar weinig mensen beseffen dat het bezitten van zulke grond verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Kortom, je moet goed voor je tuin zorgen en hem niet in verval laten raken. Veel mensen zijn aanvankelijk enthousiast en bezorgd over hun tuin, maar dat verdwijnt na verloop van tijd. Dan doen ze alleen het meest basale onderhoud, en vaak zelfs dat niet.

Maar dit heeft vervolgens een negatief effect op de omgeving, bijvoorbeeld op de buren. Zij hebben niet alleen een onaangenaam uitzicht op de vernielde tuin, maar krijgen ook te maken met een aantal gevolgen, zoals stankoverlast of overwoekerde bomen.

Pas echter op, want de Tsjechische wetgeving houdt ook rekening met dergelijke zaken. Je moet bijvoorbeeld je tuin verzorgen door hem een paar keer per jaar te maaien. Als je dit niet doet, kun je in het uiterste geval een boete krijgen, hoewel dit zelden het geval is.

Wat je nooit mag doen

Het verbranden van dingen in de tuin is daarentegen veel beter beveiligd. Het valt onder Wet nr. 86/2002 van de Luchtbeschermingswet, waarbij straffen niet langer leuk zijn. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om alleen droge plantaardige materialen, houtskool en hout te verbranden. Als je er bijvoorbeeld aan denkt om nat gras te verbranden, wees dan voorbereid op een boete die kan oplopen tot 150.000 CZK. Natuurlijk wordt het maximumtarief meestal benaderd als het al echt ernstig is, maar zelfs een kleinere boete kan bevriezen.

Nog strafbaarder is het eventueel verbranden van gras of andere vegetatie. Als je wordt betrapt op deze activiteit, kun je worden vervolgd met een boete die kan oplopen tot 500.000 kronen. De hardheid in dit geval is niet zo verwonderlijk, want het is al vaak voorgekomen dat het tot een groot politieschandaal leidde, waar vervolgens hele brandweerkorpsen aan te pas moesten komen.

Lees ook:

Maar daar houden de mogelijke overtredingen in je eigen tuin niet op. Vergeet bijvoorbeeld het vernietigen van nuttige insecten, het vernielen van vogelnesten of het beschadigen van beschermde planten. Voor dit alles betaal je veel geld, dus je kunt het maar beter niet doen.

Foto: Shutterstock