Bruikbare tips

Hoeveel jaar leeft de kat eigenlijk. Heeft hij 9 levens of niet? Deskundig onderzoek toont duidelijk aan

7views

Een van de meest voorkomende mythes over katten is dat ze 9 levens hebben. In werkelijkheid leven katachtigen een beperkt aantal jaren en onderzoekers hebben vastgesteld wat de gemiddelde levensverwachting is voor deze huisdieren. Hoeveel jaar katten leven, per ras en geslacht.

De wetenschap heeft vastgesteld: hoeveel jaar katten leven

Katten behoren tot de schattigste huisdieren. Katteneigenaren geven ze zorg en aandacht en hopen dat ze nog vele jaren zullen leven, of zelfs meer, als we afgaan op de mythe van de 9 levens van de kat. Recent onderzoek heeft uitgewezen hoeveel jaar de gemiddelde katachtige kan leven.

Volgens wetenschappers wordt de levensverwachting beïnvloed door ras, omgevingsfactoren en verzorging, maar voor alle soorten geldt dat poezen gemiddeld 1,3 jaar langer leven dan katten. Een huiskat die verzorgd en ontwormd is en de juiste voeding krijgt, zal statistisch gezien langer leven dan bijvoorbeeld een zwerfkat.

Lees ook: Wat het betekent als je kat op je kussen in slaap valt. 5 redenen die je aan het huilen maken

De langstlevende katten zijn Burmezen, met een levensverwachting van 14,4 jaar, volgens onderzoeksresultaten. Op de tweede plaats in de ranglijst staan bastaardkatten, die gemiddeld 11,9 jaar leven. Siamezen hebben ook een levensverwachting van 11,7 jaar. Aan de andere kant van de schaal zijn de katten die het kortst leven het Sphynx-ras, met een gemiddelde levensverwachting van 6,8 jaar. Ze zijn ook het meest vatbaar voor ziektes.

De levensverwachting van katten hangt af van verschillende factoren

Hoe bereken je de leeftijd van een kat

Om te weten hoe oud een kat is, wordt afhankelijk van de soort anders berekend. Eén levensmaand bij katten is gelijk aan 6 maanden bij mensen. Dus als een kat 2 maanden oud is, wordt hij beschouwd als een jaar oud, gerekend in de tijd waar wij het over hebben. De berekening geldt voor het eerste levensjaar, dus een jaar na de geboorte is de kat 24 jaar oud in mensenjaren.

Lees ook: Waarom katten niet miauwen. Het is essentieel om dit te weten, de onvermoede reden waarom je kat stil is

Voeg na het eerste jaar 4 jaar toe voor elk jaar dat voorbijgaat. Dus als je kat 2 jaar oud is, zal hij 28 jaar oud zijn, enzovoort. Volgens deze berekening, als een kat 15 jaar leeft, zal hij in mensenjaren 80 jaar oud zijn voor zijn soort.