Bruikbare tips

Hoe was je wollen truien? Hier is een geheim dat maar weinig mensen kennen

16views

Truien van ambachtelijke productie behouden een eigenschap van wol waardoor we ze minder vaak hoeven te wassen: dit is het

De winter is het seizoen van zachte, warme truiendie ons beschermen tegen de koude temperaturen en ons altijd het gevoel geven dat we in een troostende omhelzing zitten.

Truien, die onmisbaar zijn in de wintergarderobe van jong en oud, zijn eigenlijk nogal delicate kledingstukken die het risico lopen te worden geruïneerd door verkeerd wassen, agressieve wasmiddelen en onjuiste opslagpraktijken.

Maar hoe kunnen we het risico vermijden dat onze favoriete trui vervilt, krimpt of kapot gaat en dus onbruikbaar wordt? Simpel: was hem niet (of heel weinig).

Wanneer is het nodig om truien te wassen?

Waarschuwing: we suggereren niet dat je moet stoppen met het wassen van wollen truien, alleen maar om te voorkomen dat ze kapot gaan – ten koste van het rondlopen met vieze, stinkende kleding.

Er is echter een eigenschap van wol – of beter gezegd, een stof in dit materiaal – die van nature antibacterieel is en die te vaak wassen overbodig zou maken.

We hebben het over de lanoline, een vetachtig materiaal dat wordt verkregen uit de zuivering en raffinage van wolvezels: dit bevat antibacteriële stoffen die voorkomen dat bacteriën zich in het net kunnen vermenigvuldigen. Op deze manier zouden wollen truien langer schoon en geurvrij blijven.

Uitleg hierover in een recent interview met de Franse krant Le Figaro, è Marie-Thérèse Chaupin, coördinator van de vereniging Atelier Laines d’Europe.

La lanoline is niets anders dan het vetlaagje dat om de wolvezels zit en dat het schaap beschermt tegen zweet en vuil. Bij de industriële productie van truien worden de wolvezels gezuiverd en wordt de lanoline helemaal verwijderd.

Met andere woorden, wollen kleding van grote retailers niet zelfreinigend zijn omdat ze de waardevolle lanoline missen.

Om dit antibacteriële materiaal terug te vinden in onze wollen kleding, raadt Chaupin aan om zich te wenden tot de ambachtslieden die truien maken zoals vroeger, door de wolvezels met de hand uit de vacht te halen.

Ctips voor het wassen van wintertruien

Nu we je hebben uitgelegd hoe je al het water uit je wintertruien kunt verwijderen, volgen hier enkele handige tips voor een perfecte wasbeurt zonder ongelukken:

Liever met de hand wassen

Handwas heeft de voorkeur als het gaat om truien, vooral delicate en dure truien: het gebruik van de wasmachine kan leiden tot uitrekken, ongewenst vervilten en beschadiging van de wolvezels.

Gebruik eenkoud water

Warm water kan vervilten of krimpen van wolvezels veroorzaken. Koud water daarentegen behoudt de zachtheid en oorspronkelijke grootte van wintertruien.

Vergeet niet te weken

Neem een grote bak en vul deze met goed koud water, voeg een paar druppels afwasmiddel voor wol of delicate stoffen toe en laat onze truien minstens 15-20 minuten weken voordat je begint met het wassen zelf.

Deze stap is essentieel om overtollig vuil los te maken en het verwijderen van hardnekkige vlekken of geurtjes te vergemakkelijken.

Gebruik een handdoek

Een truc die helemaal in is op TikTok als het gaat om het schoonmaken van truien, is het gebruik van een badstof handdoek om overtollig water te absorberen en het droogproces van onze kleding te vergemakkelijken.

centrifugeren moet absoluut worden vermeden als het gaat om het wassen van delicate truien, omdat het de wolvezels te veel zou verdraaien en het hele kledingstuk zou vervormen. Maar zelfs als we truien met de hand wassen, moeten we krachtig wringen vermijden.

Hoe doen we dit? Nadat we de trui zachtjes tussen onze handen hebben geknepen om het overtollige water eraf te laten druipen, leggen we de trui op een schone, droge badstof handdoek en rollen hem op.

We drukken dan met onze handen op de resulterende ‘rol’ totdat de vezels van de handdoek bijna al het water uit de trui hebben geabsorbeerd.

Horizontaal drogen

De laatste stap voor een schone trui in topconditie betreft het drogen. We vermijden springers verticaal op te hangen aan een waslijn of aan touwen, omdat ze kunnen vervormen door de wasknijpers of hun eigen gewicht.

Springers moeten plat op tafel op een schone katoenen doek worden gedroogd.

Wil je ons nieuws niet missen?

We raden ook aan: