Bruikbare tips

Hoe spreek je de namen van Italiaanse gerechten uit? Polen maken herhaaldelijk deze fouten

10views

De Italiaanse keuken is geliefd over de hele wereld. De reden is simpel

Er is een reden waarom het over de hele wereld wordt bereid italiaanse gerechten. Ze zijn gebaseerd op eenvoudige, overal verkrijgbare ingrediënten, zijn vullend, aromatisch en bovenal – heerlijk. Daarom zijn er in alle landen – vooral in Europa – Italiaanse restaurants in overvloed. Er zijn er echter maar een paar die perfect gereproduceerde, traditionele gerechten uit de Apennijnen serveren.

Als je naar een echt Italiaans café gaat, is het de moeite waard om niet alleen te weten wat je moet bestellen om aan je smaakverwachtingen te voldoen, maar ook hoe je de namen van de gerechten op de menukaart correct uitspreekt. Uit de mond van Polen klinken ze soms erg grappig en ze nemen veel verschillende vormen aan. Om jezelf niet in verlegenheid te brengen bij je mede-eters of restaurantpersoneel, kun je de namen van de onderstaande gerechten lezen en uit je hoofd leren. Als je van de Italiaanse keuken houdt, zal deze kennis zeker van pas komen.

Hoe spreek je de namen van Italiaanse specialiteiten correct uit?

Een uitgebreid menu van lekker, Italiaans restaurant biedt een overvloed aan traditionele gerechten, maar ook drankjes. Sommige van hun namen in uitspraak zijn eenvoudig en vrij intuïtief, terwijl anderen moeilijkheden veroorzaken. Dit geldt vooral voor soorten pasta of gezouten vlees. Het is belangrijk om te weten dat veel Italiaanse woorden anders worden uitgesproken dan ze zouden klinken volgens het Poolse alfabet. Om Italiaanse gerechten correct uit te spreken, hoef je de taal niet meteen te leren – je hoeft alleen maar een paar basisregels te kennen.

 • Pasta penne uitgesproken zoals we schrijven, d.w.z. “penne”, niet pene (pene is in het Italiaans een lid). Het is goed om te onthouden dat in het Italiaans dubbele medeklinkers dubbel worden uitgesproken (bijv. penne) – terwijl ze in het Engels enkelvoudig worden uitgesproken (bijv. happy).

 • Tagliatelle ai funghi, of pasta met paddenstoelen uitgesproken “taliatele ai fungi”

 • Spaghetti alla bolognese, wat pasta met vleessaus betekent, uitgesproken “spagetti alla boloniezie”.

 • Gnocchi, d.w.z. italiaanse gnocchi uitgesproken “niokki”

 • Brushcetta – ovengeroosterd brood met olijfolie en tomaten uitgesproken “brusketta”

 • Prosciutto, d.w.z. aromatische Italiaanse rauwe ham uitgesproken “prosziutto”

 • Carpaccio, d.w.z. plakjes rauw vlees met uitgesproken kruiden “karpaczio”

 • Chianti – toscaanse rode wijn – uitgesproken “kianti”

Penne pasta123RF/PICSEL

Het is ook handig om te weten hoe je Italiaanse koffie uitspreekt.

 • Lavazza – uitspraak “lavacca”.

 • Espresso – uitspraak van “espresso”.

 • Macchiato – uitspraak van “makkiato”.

“Eva kookt”: Ribollita. Italiaanse broodsoepPolsat

Heb je suggesties, opmerkingen of zie je een fout op de website?