Bruikbare tips

Hoe moeten bananen worden bewaard? Moeten ze in de koelkast of op kamertemperatuur? Trucs en tips om te voorkomen dat ze zwart worden

18views

Bananen behoren tot de meest geliefde en geconsumeerde fruitsoorten ter wereld. Ze zijn lekker, voedzaam, rijk aan kalium en ook heel handig als gezond tussendoortje voor onderweg. Ze hebben echter een klein ‘gebrek’: ze hebben de neiging om vrij snel zwart te worden. Hoe kun je het rijpingsproces vertragen?

Laten we eens kijken naar enkele tips en trucs om te voorkomen dat ze meteen zwart worden. Het zou in elk geval een goede gewoonte zijn om ze te kopen met de gele schil en de uiteinden nog groen, en te controleren of ze niet bevlekt of gekneusd zijn. Klein, maar belangrijk uitgangspunt: als je bananen koopt (en de rest van het fruit in het algemeen), vergeet dan niet om bananen te kiezen van de fair trade en biologische landbouw.

Lees ook: Bananen: groen, geel of bruin? Bij welke rijpheid kun je ze het beste consumeren?

Hoe en wanneer bananen op kamertemperatuur bewaren?

@Brent Hofacker/123rf

Bananen kun je beter niet in de koelkast bewaren, vooral als ze nog onrijp zijn. Hier zijn een aantal handige tips over hoe je ze het beste op kamertemperatuur kunt bewaren:

  • Leg ze op een plek uit de buurt van direct zonlicht.
  • Leg de bananen in een schaal of hang ze in een “bananenboom”. speciaal gemaakt. Bananen ‘bomen’ of bananenhaken helpen om een tros bananen bloot te stellen aan een gelijkmatige hoeveelheid zuurstof en bevorderen een geleidelijke rijping door te voorkomen dat overtollige druk en vocht zich verzamelt op de bananen onderin de tros. Dit voorkomt ook blauwe plekken.
  • Om het rijpen te versnellen, bewaar je ze in een bruine papieren zak en leg je ze in de buurt van rijp fruit, dat ethyleengas afgeeft dat het rijpen versnelt en ervoor zorgt dat ze eerder zwart worden. Omgekeerd, als je het rijpen wilt vertragen, is het beter om bananen uit de buurt van ander rijp fruit te bewaren. Plastic zakken moeten worden vermeden omdat ze overtollig vocht vasthouden, wat bederf bevordert.
  • Om het rijpingsproces te vertragen, bedek je de bananenstengels met wat huishoudfolie of aluminiumfolie. De steel is waar de ethyleen vrijkomt die het fruit laat rijpen. Door deze af te dekken, blijven je bananen langer vers.
bananenboom haken

@james3035/123rf

Wanneer bewaar je bananen in de koelkast?

Kunnen bananen nu wel of niet in de koelkast bewaard worden? Dit is een dilemma dat veel mensen zich afvragen. De oplossing is eigenlijk heel eenvoudig. Deze vruchten mogen nooit in de koelkast bewaard worden als ze nog groen zijn, omdat lage temperaturen de normale rijping kunnen onderbreken.

Dit zijn de enige gevallen waarin je bananen in de koelkast kunt bewaren, bij voorkeur in een afgesloten voedsellade:

  • Als ze al rijp genoeg zijn
  • Als een banaan al is gepeld of doormidden is gelaten

Koelen zal de smaak nog een week behouden, zelfs als de schillen donkerder blijven worden. Bewaar bananen nooit in plastic zakken, want dat houdt overtollig vocht vast en kan rotting bevorderen. Als je daarentegen het rijpen van deze tropische vruchten wilt versnellen, kun je ze in een papieren zak doen (bijvoorbeeld een broodzak) en die in de buurt van rijp fruit leggen, dat ethyleengas afgeeft.

Lees ook: Hoe je voedsel op de juiste manier in de koelkast bewaart

Kunnen bananen worden ingevroren?

Als je een grote hoeveelheid bananen hebt gekocht en van plan bent om ze later te gebruiken, kun je ervoor kiezen om ze in te vriezen. We raden echter af om dit te doen als ze nog onrijp zijn, omdat invriezen zou betekenen dat je het rijpingsproces onderbreekt. Als de bananen daarentegen rijp zijn, kun je ze in de vriezer bewaren (bijvoorbeeld in een goed afgesloten plastic bakje), maar vergeet niet om de schil te verwijderen en ze eventueel al in stukken of plakjes te snijden.

Als ze eenmaal bevroren zijn, kan het moeilijk zijn om ze te schillen en als je ze al in stukken bewaart, zijn ze klaar om op te eten of te gebruiken om smoothies of desserts te maken. (Zelfgemaakt ijs: 7 manieren om het te maken zonder ijsmachine en 5 recepten)

Wat te doen als bananen zwartgeblakerd zijn?

Als de bananen al overrijp zijn en nu zwartgeblakerd, gooi ze dan niet weg! Dat zou echt zonde zijn. Je kunt ze altijd hergebruiken voor het maken van lekker bananenijs, dat heel gemakkelijk te maken is, smoothies en andere desserts zoals de bananenbroodeen recept van Angelsaksische oorsprong, speciaal gemaakt om verspilling van overrijpe bananen te voorkomen en perfect voor zowel ontbijt als een proteïnesnack. Hier is het zero-waste recept voor onweerstaanbaar bananenbrood:

Lees ook: