Tuin

Hoe kweek je aardappelen? Onthoud dit en vul je kelders tot de rand met mooie exemplaren

13views

Tuin,


13.05.2024 Editorial Passie in jezelf (Foto: pixabay/Rupprich). Hoe lang kunnen aardappelen nog gepoot worden? De termijn loopt langzaam ten einde. Als je in de herfst wilt genieten van de smaak van zelfgekweekte knollen, kun je maar beter opschieten. Voordat je gaat planten…

13.05.2024 Editorial Passie in jezelf (Foto: pixabay/Rupprich).

Hoe lang kunnen aardappelen nog gepoot worden? De termijn loopt langzaam ten einde. Als je in de herfst wilt genieten van de smaak van zelfgekweekte knollen, kun je maar beter opschieten. Voordat je gaat planten, moet je je goed voorbereiden en de basisregels voor het kweken van deze groente onthouden.

Het is de moeite waard om te weten dat aardappelen met succes in je eigen tuin gekweekt kunnen worden. Het kost veel werk, maar de resultaten zijn verrassend. Er zijn meestal genoeg aardappelen voor het hele jaar, waardoor we veel kunnen besparen. Maar eerst moet je vertrouwd raken met de basisregels die ervoor zorgen dat de oogst overvloedig zal zijn en ons werk niet verloren zal gaan.

Een van de belangrijkste vragen bij het thuis kweken van aardappelen is de datum. Knollen zijn erg gevoelig voor koude temperaturen, dus als we ze te vroeg planten, lopen we het risico dat ze niet groeien of de volgende weken bederven. Het is het beste om te wachten tot het gevaar voor vorst geweken is.

Gewoonlijk is eind april de beste tijd om te planten, maar dit jaar is gebleken dat zelfs dan de temperatuur dramatisch kan dalen en het gewas kan verpesten.

Dus begin mei zou een iets betere keuze zijn. Als de bodemtemperatuur in diepte van ongeveer 10 cm tussen 8-10 graden Celsius ligt, kun je aardappelen poten. Je moet echter niet vergeten dat het uitstellen van het planten ook niet erg goed is. Hoe later je de knollen in de grond stopt, hoe kleiner de aardappelen zullen worden, ze zullen ook minder zetmeel bevatten en snel donkerder worden.

Planten is niet gemakkelijk en kost tijd. Plaats de knollen in de grond op een diepte van ongeveer 8 cmmet een tussenruimte van om de halve meter. Ze moeten geplant worden met de spruiten naar boven zodat ze rustig kunnen groeien. De knollen moeten 20-30 cm hoog zijn. Het is een vervelend karwei, maar aardappelpootmachine voldoet prima.

Als je erin geslaagd bent om de grond in de herfst met mest te voeden, kun je er zeker van zijn datí. Zo niet, dan moet je de zaailingen nu een extra boost geven met een minerale meercomponentenmeststof. Vergeet echter niet om niet te overdrijven met stikstof. Een te hoge dosis kan de knollen verzwakken en ze blootstellen aan plagen en ziekten.

Om aardappelen tegen deze problemen te beschermen en onkruid te bestrijden, besproei je ze met gespecialiseerde producten die verkrijgbaar zijn in tuinwinkels. Zorg ervoor dat je ze alleen gebruikt als de aardappelen 10 tot 15 cm hoog zijn.

Redactie Passie in jezelf.

Hoe kweek je tomaten in potten? Gebruik de 20 cm regel. Ze zullen groot en mooi rood zijn

Wanneer en hoe knoflookbladeren knopen? Volg deze procedure, de bollen zullen mollig en gezond zijn