Bruikbare tips

Hoe je de honingprikker gebruikt voor een perfecte (en knoeivrije) dosering

9views

De honingprikker is een handig hulpmiddel om van honing te genieten zonder rommel te maken: hier zijn wat tips om hem op de juiste manier te gebruiken

Naast een natuurlijke zoetstof is de honing is een concentraat van welzijn voor ons organisme – zo veel zelfs dat het al duizenden jaren wordt gebruikt als een echt ‘medicijn’:

  • rijk aan fenolverbindingen en flavonoïden, helpt de werking van vrije radicalen tegen te gaanverantwoordelijk voor celveroudering en verschillende ziekten
  • dankzij zijn natuurlijke antibacteriële eigenschappen is het een waardevolle bondgenoot bij de behandeling van wonden, infecties en brandwonden; het helpt ook het immuunsysteem te versterken
  • helpt ontstekingen te verminderen dankzij de aanwezigheid van bestanddelen zoals quercetine en cafeïne, en verlicht gewrichtspijn, keelpijn en hoesten
  • bevordert de spijsvertering en opname van voedingsstoffen door de prebiotische werking van de enzymen die het bevat, en helpt ook tegen constipatie en diarree
  • tot slot heeft het hydraterende en voedende eigenschappen waardoor het een waardevol ingrediënt is voor maskers en schoonheidsbehandelingen voor de huid.

Kortom, het consumeren van honing (als je geen veganistisch dieet volgt) is een natuurlijke manier om je lichaam te helpen en je welzijn te verbeteren.

Maar hoe vaak zijn we niet het vervelende probleem tegengekomen dat de honing uit het theelepeltje druipt en uiteindelijk alles besmeurt? Om dit ongemak te verhelpen, is hier een waardevolle bondgenoot: de honingstick – beter bekend als de honingprikker.

Lees ook: Weet jij waar de kleur van honing van afhangt?

De honingstick: wat is het en waar dient het voor?

De honingplukker, ook bekend als servimiele of prendimiele, is een klein gebruiksvoorwerp met een gegroefd kogelvormig uiteinde.

De groeven op het balletje, gedoopt in honing, houden de nectar vast, waardoor het makkelijker vast te houden en te verdelen is.

In tegenstelling tot de theelepel, ideaal voor romige honing, is de honingprikker perfect voor vloeibare honingwaardoor het nauwkeurig gedoseerd kan worden op toast of drankjes.

De citroenplukker is commercieel verkrijgbaar in zowel roestvrij staal als hout. Beide materialen hebben voor- en nadelen:

  • de hout, een natuurlijk, milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar materiaal, het behoudt een constante temperatuur, in tegenstelling tot staal, dat koud of heet kan aanvoelen; het vereist echter een zachtere reiniging, die niet wordt aanbevolen in een vaatwasser.
  • l’staal, is daarentegen veel hygiënischer en gemakkelijk schoon te maken (zelfs in de vaatwasser); men moet echter niet vergeten dat als het te lang in honing wordt bewaard, het de zure pH van de stof kan veranderen.

In beide gevallen zijn het uitstekende producten: de keuze voor een stalen stok of een houten stok zal eerder afhangen van onze honingconsumptie.

Als we veel honing consumeren, zullen we de mogelijkheid waarderen om de stok altijd in de pot te laten zitten en dus kiezen voor een houten stok; als we zelden honing consumeren, kunnen we een stalen honingprikker gebruiken, die na elk gebruik moet worden schoongemaakt.

Hoe de honingprikker gebruiken

Voor optimaal gebruik is het essentieel om de stok verticaal te houden: dompel hem dus in de pot, trek hem eruit en dan ronddraaien over het oppervlak dat met honing gegarneerd moet worden – of het nu een stuk toast of een plak cake is.

Als we in plaats daarvan honing gebruiken om een warme drank zoeter te maken, dopen we het stokje direct in de vloeistofDit helpt de honing op te lossen.

Als je iemand kent die erg van honing houdt, is het een leuk cadeau-idee om een honingstaafje (strikt biologisch en rauw) aan een potje honing te bevestigen.

Wil je ons nieuws niet missen?

We raden ook aan: