Alle artikelen

Het is weg. De staat heeft het grootste financiële voordeel dat de Tsjechen hadden, weggenomen. Mensen wisten het tot nu toe niet, ze zullen tienduizenden kronen verliezen…

12views

Het is waarschijnlijk voor iedereen duidelijk dat ze in 2024 de broekriem weer moeten aanhalen. En het moet gezegd worden dat sommigen van hen al behoorlijk krap zitten na de crisisjaren. Maar nu heeft de staat gesproken en gezegd dat de schatkist leeg is en weer gevuld moet worden. Dus verhogen ze de belastingen en snijden ze in allerlei uitkeringen. Vaak gaat het om kleine bedragen die bij elkaar opgeteld behoorlijk veel zijn.

Het geld is op

Natuurlijk zijn in sommige gevallen zelfs die individuele maatregelen echt pijnlijk. Vooral als ze je treffen op een manier die helemaal niet zeldzaam is, integendeel. Een ander “verraad” van het zogenaamde consolidatiepakket is dat het geleidelijk komt en dat veel van de ongemakken je nog moeten overkomen.

Velen zullen er bijvoorbeeld pas na een tijdje achter komen dat de staat hen heeft beroofd van een van de grootste financiële voordelen waarvan ze jarenlang hebben kunnen genieten. En dat vrijwel iedereen dat heeft gedaan. Dat komt omdat het een belastingvoordeel is dat je dit jaar claimt, of in dit geval, volgend jaar niet claimt. Miljoenen mensen leven nu in de veronderstelling dat ze recht hebben op dit geld. Dat hebben ze gewoon niet meer.

Het is niets meer dan het kleutergeld dat letterlijk is afgeschaft zonder vervanging. Niet verlaagd of beperkt op welke manier dan ook. Die post is gewoon helemaal geschrapt. Dat betekent dat je voor dit jaar geen aanspraak meer kunt maken op deze belastingaftrek. Dit is een nettoverlies van 17 300 CZK per kind.

Mensen zijn erachter gekomen

Ik hoorde dit een week geleden van een vriend. Ik begrijp niet hoe ze zich zoiets kunnen veroorloven. Mijn man en ik hebben vorig jaar 34.600 afgetrokken voor onze twee kinderen. Dat is geld dat we niet hoefden te betalen. Dat gaat nu gewoon niet gebeuren,” zegt mevrouw Marcela uit Beroun.

Het is geen klein bedrag voor het gezin. Het is tenslotte bijna 3.000 CZK per maand. Als het inkomen van zo’n huishouden 60 duizend kronen per maand is, dan verliest het meteen ongeveer vijf procent. En dat in een tijd waarin alles duurder wordt en de economische situatie onzeker is.

Lees ook:

Dit moet echt gezien worden als een vreemde en ondoordachte zet, vooral in een tijd waarin allerlei vreemde belastingvrijstellingen, zoals voor stille wijn, zijn gehandhaafd. Maar gewone huishoudens moeten gewoon betalen.

Foto: Shutterstock