Alle artikelen

Het gouden advies van tuiniers. Zo kweek je selderij zodat de wortels mooi groeien

5views

Wanneer we selderij planten, willen we graag dat de plant zijn energie steekt in de ontwikkeling van de wortels. Helaas bereiken we soms een breekpunt en begint de plant bladeren te ontwikkelen, die we dan weer nergens voor nodig hebben.

Waar gaan we de fout in? De sleutel is om te begrijpen hoe je selderij moet planten zodat het wortels krijgt. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, die we je in het volgende artikel zullen laten zien.

Waarom wil selderij geen wortel laten groeien?

Selderij zal om verschillende redenen niet uitgroeien tot een wortel. De meest voorkomende reden is een ongeschikte groeiplaats. Hoe moet je selderij planten? Kies een vruchtbare en goed doorlatende grond met een neutrale pH.

Een zure grondreactie kan een onjuiste ontwikkeling van selderij veroorzaken. Wortelselderij moet in de volle zon worden gekweekt. Daarom wordt aanbevolen om het pas te planten nadat het ‘afgekoeld’ is, d.w.z. na 15 mei.

Tot slot kan onvoldoende bemesting soms de oorzaak zijn van een slechte groei van selderij. Als je overbemest met stikstof, zal de selderij groen gaan produceren in plaats van wortels. Daarom is het veel beter om te bemesten met mest of compost.

Met deze methoden zal de selderij een wortel laten groeien.

Selderij moet worden geplant op een afstand van 40×40 cm. Het is belangrijk om het zo in de grond te plaatsen dat de stengels niet bedekt worden door aarde. Door de selderij ondiep in de grond te begraven, krijg je gegarandeerd sterke wortels.

Dit effect kan worden versterkt door het te planten in gezelschap van: bonen, broccoli, komkommers, tomaten, knoflook en koolgewassen. Daarnaast is het aan te raden om de grond regelmatig te besproeien en de plant royaal water te geven (dagelijks bij warm weer) om ervoor te zorgen dat hij zich goed ontwikkelt.

Waarmee moet ik selderij bemesten?

Nu je weet hoe je selderij moet planten, gaan we verder met het bemesten ervan. In dit geval werken natuurlijke meststoffen op basis van mest of compost goed.

Vermijd meststoffen met een hoog stikstofgehalte. Gebruik in plaats daarvan preparaten met een hoger kaliumgehalte, dat een gunstig effect heeft op de ontwikkeling van het wortelstelsel.

Selderij is ook de moeite waard om te bestrooien met houtas, dat niet alleen veel kalium bevat, maar ook een ondoordringbare barrière vormt voor slakken en de groei van onkruid kan vertragen.